Ротавірус

Ротавірус: найпоширеніша у світі «кишкова» інфекція, якій можна легко запобігти. До того, як наука винайшла вакцину, більшість дітей віком до 5 років була інфікована ротавірусом хоча б один раз.
Заразитися ротавірусом можна і під час контакту із забрудненими поверхнями, і предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі тощо. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів та навіть місяців.
У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення. Зазвичай, інкубаційний період при інфікуванні триває 2 дні. Блювання та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів.
Симптоми ротавірусної інфекції:
•різке підвищення температури;
•біль і бурчання в животі;
•блювання;
•водяниста діарея яскраво-жовтого кольору (піниста);
•ознаки зневоднення (особливо у дітей);
•іноді — нежить, біль у горлі, як при ГРВІ.
Основну небезпеку являє собою зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!
Ознаки зневоднення:
- занепокоєння;
- плач без сліз;
- невелике сечовипускання або сухі підгузки;
- запаморочення;
- сухість у роті та горлі;
- сильна сонливість;
- бліда шкіра;
- запалі очі.
Основними методами профілактики є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.
Вакцина захищає немовлят від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) рекомендує вводити першу дозу ротавірусної вакцини якомога швидше після 6-тижневого віку.
В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом.
Неспецифічна профілактика полягає в дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води.
Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.
Турбота про себе і дітей — найкраща профілактика.
