День цивільного захисту,

Дата: 13.05.2021 14:21
Кількість переглядів: 298

День

цивільного захисту

   Щоб навчити дітей діяти зібрано та рішуче, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, 12 травня відповідно до розпорядження Чернелицької селищної ради "Про підготовку та проведення Дня цивільного захисту і комплексного об'єктового тренування у ЗЗСО та ЗДО Чернелицької селищної ради" в школі було проведено День цивільного захисту, метою якого було поліпшення якості організаційної, практичної і навчально-виховної роботи з цивільного захисту, своєчасного вжиття заходів щодо попередження виникнення НС та на виконання Плану основних заходів з підготовки цивільного захисту на 2021 рік. Учні та педагогічний колектив школи удосконалили свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти , щоб захистити своє здоров'я та життя.

Фото без описуФото без опису
    Вранці директор школи Білецька Ганна Зіновіївна, школярі, вчителі та класні керівники зібрались на подвір'ї на урочисту лінійку, де було оголошено план проведення Дня цивільного захисту.
    На уроці у цікавій та змістовній формі класні керівники розповіли дітям про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в побуті, під час подорожі до лісу та про небезпеку, яку несуть у собі вибухові знахідки,дотримання проти епідемічних заходів під час пандемії,  план дій під час радіаційної небезпеки, про правила поведінки на водоймах; провели вікторини «Основи поведінки учнів у надзвичайних ситуаціях».

Фото без описуФото без опису

   Для учнів 5-11 класів (вчитель Власійчук О.І.) було проведено практичне заняття з надання домедичної допомогою потерпілим у невідкладних станах:

        1.   Надання першої медичної допомоги при венозній кровотечі (накладання джгута)

(При венозній кровотечі кров витікає струмочком темного кольору. В таких випадках треба підняти вгору кінцівку на 3-5 сек.  Накласти джгут вище місця поранення. Джгут накладається на кінцівку, на яку попередньо накладається шар бинта. Джгут накладається взимку на 30-40 хв, влітку на 1,5-2 год. Перед  накладанням джгут розтягують і роблять 2-3 оберти навколо кінцівки; затягуючи лише до зупинки кровотечі. Під джгут кладуть записку із зазначеним часом та датою накладання. Якщо джгут відсутній використовують підручні матеріали).

Надання першої медичної допомоги та симптоми при струсі головного мозку.

              (Ознаки: головний біль, запаморочення, нудота, блювота, послаблення пульсу, висока температура, шумне дихання, червоне обличчя,  різний розмір зіниць, втрата орієнтації, знепритомніння, втрата пам’яті.

Перша медична допомога: повний спокій, холод на голову, транспортування до лікарні дуже обережно з підкладанням під голову гумового круга. Голову повернути вбік, щоб не було потрапляння блювотних мас в трахею).

  1. Як перевірити правильність накладання джгута?

              (Відсутність пульсу та кровотечі на тій кінцівки, на яку було накладено джгут).

  1. Правила асептики при обробці рани.

              (Не можна торкатися рани руками. Забруднену шкіру біля рани слід протерти стерильною ватою з перекисом гідрогену. Краї рани змастити зеленкою, але щоб вона не потрапила в рану, бо буде опік. Не вилучати голими руками з рани зайві предмети. Закрити рану стерильною серветкою, а потім зверху накласти вату та забинтувати і направити до лікарні).

  1. Надання першої медичної допомоги при опіках.

              (Негайно припинити дію травмую чого предмету. Якщо це опік кислотою – промити розчином лугу і навпаки. Накласти стерильну повік від вогню, то накинути на потерпілого якусь ковдру, або покласти його  на землю чи пісок. Накласти стерильну пов’язку на місці опіку та дати знеболююче).

  1. Надання першої медичної допомоги при електротравмі.

(Припинити дію електричного струму. Вимкнути рубильник, чи відкинути електричний дріт сухою дерев’яною палкою(треба вдягти гумові калоші). Якщо потрібно – зробити штучне дихання та дати понюхати нашатир, валідол(серцеві препарати), щоб покращити роботу серця. Негайно в лікарню. Може бути слабкість, головний біль, зниження пам’яті, зору, слуху).

  1. Надання першої медичної допомоги при втраті свідомості.

         (При втраті свідомості треба звільнити потерпілого від тісного одягу, дати понюхати нашатир. При відсутності ознак життя зробити штучне дихання. Якщо потерпілий прийшов до свідомості – дати серцеві препарати, гаряче пиття.

  1. Як зупинити носову кровотечу?

              Кровотеча з носа може виникнути через слабкість судин під час різкого чихання, в разі  підвищення носового тиску та травмах.

                       І медична допомога.

              Накласти холодний компрес на перенісся та потилицю. Спокійно посидіти кілька хвилин з ледве закинутою головою назад.

  1. Як провести штучне дихання «рот в рот», «рот в ніс».

«Рот в рот»

  1. Стати на коліно біля голови потерпілого.
  2. Покласти одну руку на його лоб і затиснути пальцями ніс.
  3. Друга рука на підборідді, відкритий рот на який кладуть хустку.
  4. Той, хто надає допомогу робить глибокий вдих і міцно притискує свій рот до рота потерпілого і робить різкий видих.
  5. Трошки відсторонитися і утримуючи голову потерпілого дати можливість йому зробити видих.

Так зробити 14-16 разів на хвилину.

«Рот в ніс»:

  1. Одною рукою відхилити за лоб потерпілого назад, а другою захопити підборіддя так, щоб закрити рот потерпілого.
  2. Зробити глибокий вдих.
  3. Охопити губами ніс потерпілого і зробити енергійний видих.

 

Вчителем образотворчого мистецтва, Тузик М. В. організовано виставку плакатів, малюнків "Вогонь - друг, вогонь - ворог".

Фото без описуФото без описуФото без опису

  Завершальним етапом була організована екстренна евакуація школи, де учні 1-11класів і вчителі продемонстрували обізнаність і підготовку з цивільного захисту населення на випадок надзвичайних ситуацій.
  День цивільного захисту під гаслом «Допомогти! Врятувати! Запобігти! Бути обізнаним!» проведено цікаво та повчально.   Усі переконалися в тому, що отримані знання знадобляться у повсякденному житті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь