Чим небезпечний лептоспіроз?

Дата: 21.07.2021 16:27
Кількість переглядів: 323

    Надворі липень,- маківка літа. Спекотно і хочеться покинути задушливі приміщення та піти десь на природу,- в ліс чи на берег річки або озера. Але на жаль крім приємних вражень від відпочинку на природі на нас там чатує і ряд небезпек. Одна з самих серйозних це лептоспіроз.

    Лептоспіроз- це гостре бактеріальне інфекційне захворювання збудником якого є такі мікроорганізми як лептоспіри певних видів. Джерелом інфекції природі є гризуни(миші і щурі), домашні свійські тварини(корови, свині, собаки), які при захворюванні виділяють лептоспір  з сечею в навколишнє середовище. Людина може заразитися при вживанні забрудненої виділеннями хворих гризунів чи інших хворих тварин води, продуктів, риби, при купанні в водоймах з стоячою водою або при догляді за хворими тваринами. Лептоспіри проникають в організм людини через мікротріщини на шкірі або слизові оболонки. Інкубаційний або скритий період від моменту зараження до початку хвороби може складати від 2 до 20 днів, але в середньому триває 7-14 днів. Захворювання як правило починається гостро з головного болю, різкого підвищення температури тіла, ознобу, болів у м'язах,  можливий висип на шкірі. А також може бути пожовтіння шкіри та склер очей. Як видно з цих симтомів лептоспіроз за своїми клінічним проявами схожий до інших захворювань(грипу,   гепатиту), що ускладнює постановку правильного діагнозу. Очевидно, що легкі форми хвороби  не завжди діагностуються або іноді проходять під іншими діагнозами.

Лептоспіроз небезпечний також тим, що при ньому можуть уражатися паренхіматозні органи(печінка, нирки), а також головний мозок. А це може призвести до важких ускладнень і навіть до смерті хворого.

 Тому при появі перших ознак захворювання треба не займатись самодіагностикою та самолікуванням, а звернутись за медичною допомогою до свого сімейного лікаря або інфекціоніста. Це дасть змогу провести лабораторну діагностику хвороби і госпіталізувати хворого для лікування в стаціонар. Лікування треба розпочати якнайскоріше, бо кожний втрачений день загрожує розвитком важких ускладнень, які можуть призвести до смерті хворого.

 Найкраще не допустити захворювання чим потім втрачати час і сили на подолання хвороби. Тому дуже важлива профілактика лептоспірозу. По перше треба захистити джерела водопостачання і харчові продукти від забруднення виділеннями гризунів. Треба боротися з гризунами всіма доступними засобами(отрутоприманки,  мишоловки,  клейові пластини, використання природних ворогів,- котів та інше). Захищати від проникнення гризунів житлові приміщення, виробничі цехи, тваринницькі ферми. Використовувати при роботі з тваринами і у приміщеннях заселених гризунами захисний одяг і рукавиці. По можливості треба щепити своїх тварин від лептоспірозу.

На самкінець трохи статистики по даній хворобі,- за увесь 2018 рік по колишньому Городенківському району зареєстровано 2 випадки лептоспірозу, за 2019рік-  також 2 випадки. А в 2020 році жодного не зареєстровано.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь