Земля повинна працювати на розвиток громади

Дата: 31.08.2021 15:31
Кількість переглядів: 388

Земля повинна працювати на розвиток громади

 

Орендна плата за землю та земельний податок є одними з основних джерел доходів місцевих бюджетів (відповідно до норм діючого Бюджетного Кодексу України земельні платежі 100 відсотково зараховуються до бюджетів  територіальних громад).

Землю, у вигляді земельних паїв,  отримали ті, хто її обробляв – працівники колишніх сільськогосподарських підприємств, решта землі має працювати на всю громаду, на її майбутні перспективи, наповнюючи бюджет і, відповідно, забезпечуючи фінансування освіти, медицини, культури,  комунальної сфери, підтримку людей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах.

 Проведення земельних торгів з продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території  Чернелицької  територіальної громади дозволяє суттєво поповнити місцевий бюджет та  ефективно розпоряджатися наявними  земельними ресурсами  громади.

06  та 11 серпня 2021 року в приміщенні Чернелицької селищної ради відбулися земельні торги у формі аукціону з продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення  на  які було виставлено  9 земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів нашої територіальної  громади.

  За результатами аукціону  було заключено 9 договорів оренди з переможцями аукціону, зокрема з ТОВ «Агрокомпанія Прикарпаття» - 5 договорів, ППА «Вільхівці» - 1 договір та  з фізичними особами – 3 договори /  Кустрин П.Б.,  Смбатян А.А., Галущак С.А./. Загальна сума річної орендної плати по цих договорах  складає  1 млн. 200 тис. гривень. Термін оренди – 7 років. Територіально ці земельні ділянки розміщені за межами таких населених пунктів нашої  громади:  смт.Чернелиця – 4 ділянки,  с.Вільхівці – 2 ділянки,   с.Кунисівці – 1 ділянка,  с.Далешево -1 ділянка, с.Репужинці – 1 ділянка.

З 6 липня 2021 року, набрав чинності Закон № 1444-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони". Тобто, аукціони з оренди землі в попередньому форматі  не будуть проводитись, а буде запущена система електронних торгів з набуття права оренди. Система електронних земельних аукціонів буде відбуватися в державній електронній торговій системі Прозорро. Що це означає для ОТГ?  Все буде абсолютно прозоро, інформація в режимі онлайн доступна всім торговим майданчикам, учасникам та спостерігачам. Буде багато майданчиків, які займатимуться всіма адміністративними процедурами: підготовкою документів, перевірками покупців, завантаженням інформації в систему.  Функція уповноважених представників ОТГ буде лише в виставленні на торги  прав оренди своїх земельних ділянок, і очікуванні на їх переможця.

 На даний час селищною радою  підготовлена та затверджена  технічна документація на 16 земельних ділянок для виставлення права оренди на електронні торги. Ці ділянки розміщені за межами таких  населених пунктів: с.Хмелева – 9 ділянок ( загальна площа становить – 48 га), с.Кунисівці – 3 ділянки ( площа – 31.15 га), с.Корнів – 2 ділянки (площа – 20,8 га), с.Копачинці – 2 ділянки ( площа – 14.3 га).

   Останнім часом,   в соціальних мережах,   жителями с.Копачинці активно обговорюється  тема передачі  в оренду  однієї із земельних ділянок.Тут, варто зазначити,  що с.Копачинці єдине село нашої територіальної громади, за межами якого немає  в оренді  ні однієї  земельної ділянки. Також  це село  прийняте в Чернелицьку територіальну громаду  із значним боргом – 236 тис. 170 грн., який був погашений з селищного бюджету. Тож, цілком закономірно, що з цього старостинського округу повинні поступати в бюджет громади хоч якісь мінімальні надходження щоб компенсувати   частину видатків на утримання соціально-культурної сфери села.      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь