Обережно, ботулізм!

Дата: 13.12.2021 08:46
Кількість переглядів: 287

Обережно, ботулізм!

Фото без опису

Від початку 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.   Захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Волинській (2), Дніпропетровській (1), Житомирській (4), Київській (1), Львівській (6), Одеській (2), Тернопільській ( 4), Харківській (1), Херсонскій (1, Хмельницькій (4) , черкаській ( 5), Чернівецькій (2), Чернігівській (7) областях та м. Київ (1).

 По Снятинській, Заболотівській, Городенківській, Чернелицькій територіальних громадах цього року випадків ботулізму не зареєстровано, проте настороженість до захворювання залишається.

Ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, - суворі анаероби, тобто живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість - здатність виробляти токсини - отруту великої сили. Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

            Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу,  невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною. Пізніше з’являються розлади нервової системи, які проявляються порушеням зору та ковтання, розладами мови у важких випадках – зупинкою дихання.

 Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :                                                                       - зараження відбувається найчастіше при вживанні домашніх консервів або інших продуктів, заготовлених про запас з порушенням основних правил консервації. У домашніх умовах не можна робити баночні консерви (у герметично закритих банках) з м'яса, риби, грибів, деяких видів зелені (портулак, і ін.) і деяких овочів (морква, буряк). Ці продукти важко повністю відмити від дрібних частинок бруду і спор - збудників ботулізму, а режим теплової обробки в домашніх умовах - кип'ятіння протягом 30 - 60 хвилин - не вбиває спори, які можуть залишитися після не якісного промивання  продуктів;

- не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації риби . В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а, навпаки, сприяє їх проростанню;                                    Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися.                                                                              

Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені  продукти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь