Обережно, ботулізм!

Дата: 13.12.2021 08:46
Кількість переглядів: 253

Обережно, ботулізм!

Фото без опису

Від початку 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.   Захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Волинській (2), Дніпропетровській (1), Житомирській (4), Київській (1), Львівській (6), Одеській (2), Тернопільській ( 4), Харківській (1), Херсонскій (1, Хмельницькій (4) , черкаській ( 5), Чернівецькій (2), Чернігівській (7) областях та м. Київ (1).

 По Снятинській, Заболотівській, Городенківській, Чернелицькій територіальних громадах цього року випадків ботулізму не зареєстровано, проте настороженість до захворювання залишається.

Ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, - суворі анаероби, тобто живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість - здатність виробляти токсини - отруту великої сили. Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

            Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу,  невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною. Пізніше з’являються розлади нервової системи, які проявляються порушеням зору та ковтання, розладами мови у важких випадках – зупинкою дихання.

 Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :                                                                       - зараження відбувається найчастіше при вживанні домашніх консервів або інших продуктів, заготовлених про запас з порушенням основних правил консервації. У домашніх умовах не можна робити баночні консерви (у герметично закритих банках) з м'яса, риби, грибів, деяких видів зелені (портулак, і ін.) і деяких овочів (морква, буряк). Ці продукти важко повністю відмити від дрібних частинок бруду і спор - збудників ботулізму, а режим теплової обробки в домашніх умовах - кип'ятіння протягом 30 - 60 хвилин - не вбиває спори, які можуть залишитися після не якісного промивання  продуктів;

- не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації риби . В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а, навпаки, сприяє їх проростанню;                                    Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися.                                                                              

Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені  продукти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь