Сьогодні, 26 квітня: 36-та річниця Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2022 11:00
Кількість переглядів: 413

Фото без опису

26 квітня 1986 року — о 1 год 23 хв за Київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році

Чорнобильська катастрофа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. 

Чорнобильська АЕС розташована в Україні поблизу міста Прип'ять, за 18 кілометрів від міста Чорнобиль, за 16 кілометрів від білоруського кордону і за 110 кілометрів від Києва. ЧАЕС виробляла приблизно десяту частку електроенергії України.

Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, в кінці 1986-го року четвертий реактор АЕС накрили спеціальним "саркофагом".

 

      У  Чернелицькій  селищній  раді  проведено  ряд  заходів  до  36-річниці аварії  на  Чорнобильській  АЕС.    У  закладах  загальної  середньої  освіти,закладах  культури,  бібліотеках  проведені  онлайн  години  спілкування  на  тему: «Чорнобиль-біль  і  трагедія  українського  народу», «Дзвони  Чорнобиля стогоном  будять,  щоб  від  нещастя  весь  світ  вберегти», На Чорнобиль журавлі летять», «Чорнобиль –горе і біль», «Екологічні наслідки Чорнобиля»,«Чорнобиль…Катастрова… Пам’ять…».  У бібліотеках  громади  розгорнуті  тематичні  виставки:  «Із чорнобильського вогню в безсмертя», тематичні виставки художньої  та історичної  літератури, що ілюструють  події Чорнобильської  трагедії. У  закладах  громади  були  проведені   тематичні  фотовиставки.  Серед  дітей  громади,  в  тому  числі  із залученням  дітей із  числа  внутрішньо  переміщених  осіб,  було  проведено  виставку  малюнків  на  тему:  «Наша  мрія -жити  в  мирі  на  чистій  планеті!».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь