Ще раз про СНІД

Дата: 11.05.2022 17:06
Кількість переглядів: 155

Ще раз про СНІД

15 травня щорічно увесь світ відзначає певними заходами Всесвітній  день пам'яті померлих від СНІДу. Тому доречно буде ще раз нагадати всім нам про цю небезпечну інфекцію. ВІЛ-інфекція,- це соціально небезпечне вірусне інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок інфікування організму людини вірусом імунодефіциту людини(ВІЛ).    Збудник  захворювання —  РНК вірус, що має вигляд спіралі у трикутній серцевині. Він носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і має три типи: ВІЛ 1 та ВІЛ 2, що є дуже поширеними у Західній Європі, та ВІЛ 3, на який виявляють переважно у американців та африканців. Вірус вражає Т-лімфоцити, що служать для його розмноження, та макрофаги, що розносять його по організму. Цей вірус  тривалий час(місяцями і роками) паразитує у клітинах імунної системи(лімфоцитах, макрофагах), а також у  клітинах нервової  тканини організму людини. Це призводить до прогресуючої втрати функцій імунної, лімфатичної, нервової та інших систем організму.Інкубаційний або так званий скритий період від моменту зараження до появи клінічних симптомів при ВІЛ інфекції триває від кількох місяців до кількох років. Без лікування тривалість життя людини зараженої ВІЛ триває в середньому 9-11 років від моменту зараження і за цей період вірус розмножається в Т-лімфоцитах та руйнує їх. А так як лімфоцити відповідають за захист організму від різних мікробів та пухлин, то руйнування основної регулюючої клітини імунної системи призводять до незахищеності ВІЛ – інфікованої людини від опортуністичних інфекцій викликаних умовно-патогенними мікроорганізмами. Опортуністичними інфекціями зазвичай називають такі інфекції,  які не можуть викликати хворобу у людей зі здоровою імунною системою, але можуть викликати хворобу  у людей з ослабленою імунною системою. Виникають інфекційні захворювання шкіри, ротової порожнини, стравоходу, шлунково – кишкового тракту, легень. Пригнічення ланок імунної системи (лімфоцитів – кіллерів або вбивць ) призводить також  до розвитку злоякісних пухлин.

     Основними механізмами передачі ВІЛ (СНІД) від людини до людини є незахищені статеві контакти з інфікованими людьми,  кровообмін з інфікованим ( в тому числі ін’єкційне вживання наркотиків нестерильними шприцами наркоманами; переливання інфікованої крові або пересадка органів чи тканин інфікованих осіб), а також при вигодуванні грудним молоком інфікованою матір'ю свого  малюка.

     З метою запобігання СНІДу слід звернути увагу  на небезпеку позашлюбних статевих стосунків. Сексуальна порядність, використання презервативів у разі випадкових статевих контактів запобігають зараженням. Жінки повинні знати про високу ймовірність зараження від вірусоносіїв чоловіків та народження хворої дитини. Забороняється користуватися чужими нестерильними бритвами, лезами, манікюрними інструментами,  чужими зубними щітками, тому що на них можуть зберігатися залишки інфікованої крові.

     З метою профілактики СНІДу необхідно виявляти джерела інфекції. Лабораторному обстеженню на ВІЛ – інфекцію (СНІД) підлягають вагітні жінки, усі донори крові, плазми, інших біологічних тканин і рідин, особи, що належать до групи ризику – наркомани, гомосексуалісти, повії, хворі з клінічними показами та інші. Забороняється проводити медичні маніпуляції нестерильними шприцами та іншими інстументами. Законодавством передбачена кримінальна відповідальність за навмисне зараження СНІДом.

     СНІД уперше виявлений в США у 80-х роках минулого століття і за декілька років поширення набув характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично всіх країн. Через високу здатність ВІЛ до мутацій вакцину проти цього вірусу поки що не вдалося розробити, але розробки вакцини продовжуються.

           Завдяки досягненням науки діагноз «ВІЛ» це вже не вирок і якщо протестуватись вчасно та лабораторно підтвердити цей діагноз то можна оперативно отримати необхідне антиретровірусне лікування, а відтак мати якісне, тривале та повноцінне життя.

    Тому, якщо Ви хочете обстежитись на ВІЛ-інфекцію, то Вам необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, який зможе оглянути Вас і при необхідності покласти швидкий тест на СНІД.  Лікар також при потребі може скерувати пацієнта для подальшого обстеження в обласний центр СНІДу.

Насамкінець наведу трохи статистики, яка свідчить що вірус циркулює і внаших громадах.

Поширеність ВІЛ-інфекції та СНІДу в окремих громадах Івано-Франківської області (станом на 01.04.2022 )

Територіальна громада

ВІЛ-інфіковані особи

Поширеність ВІЛ-інфекції(на 100 тис.нас.)

Хворі на СНІД

Поширеність на СНІД (на 100 тис.нас.)

Городенківська та Чернелицька ОТГ Коломийського району

 

35

 

67,9

 

11

 

21,3

Заболотівська та Снятинська ОТГКоломийського району

 

13

 

20,4

 

2

 

3,1

По  Івано-Франківській області  в цілому

 

1180

 

84,8

 

404

 

29,4

 

ПомічникепідеміологаСнятинськоговідділу

Коломийського районного відділу

ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                        Надія Остафійчук

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь