Профілактика вірусного гепатиту А
З наближенням літньої пори настав час нагадати про таке інфекційне захворювання як вірусний гепатит А.Актуальне це питання також і тому, що 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Хоча останні роки захворюваність на вірусні гепатити щорічно знижується, однак це захворювання залишається актуальним враховуючи значні міграційні процеси в суспільстві через військові дії.
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Збудником цього захворювання є вірус. Вірус гепатиту А найчастіше всього попадає в організм людини фекально-оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через брудні руки, іграшки, посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і мухами.
Людина після попадання вірусу в організм захворіє не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення температури тіла, загальної слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше у хворого сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу звернутися до лікаря Тривалість захворювання від 1 тижня до 1,5-2 місяців, а період відновлення іноді затягується до півроку. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з набуттям пожиттєвого імунітету. Крім ізоляції хворих аж до одужання, дезінфекції їх речей у вогнищі гепатиту А, встановлюється спостереження за особами, що контактували з хворими протягом 35 днів. Для профілактики гепатиту А є безпечна і ефективна вакцина.
Для уникнення зараження вірусом гепатиту А необхідно дотримуватись простих правил :
-використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися);
-при неорганізованому відпочинку на природі для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
-перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
-суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
-якщо ви не хворіли, а їдете в місцевість де є підвищена захворюваність на гепатит А, то краще завчасно отримати профілактичні щеплення проти гепатиту А.
Якщо Ви захворіли, то не займайтесь самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання терміново зверніться до лікаря.
Проаналізувавши захворюваність на вірусний гепатит А за останні 5 років можна відмітити, що з 2017 по 2021роки по Городенківській та Чернелицькій територіальних громадах Коломийського району не зареєстровано жодного випадку вірусного гепатиту А. В той же самий час по Заболотівській та Снятинській територіальних громадах Коломийського району зареєстровано 23 випадки гепатиту А.
Лікар епідеміолог Снятинського відділу
Коломийського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» _______________ Сергій Макаренко