Менінгококова інфекція

Дата: 20.06.2022 15:19
Кількість переглядів: 214

Менінгококова інфекція

Фото без опису

          Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок.

Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекцію людина та бактеріоносії.

У епідеміологічному сенсі, найнебезпечнішими є хворі на менінгококовий назофарингіт, який проявляється як ГРВІ. Бактеріоносійство менінгококу може тривати 2-6 тижнів, після чого організм людини самостійно звільняється від збудника без лікування. Найчастішетакеносійствотрапляється у осібізхронічнимизахворюваннями носоглотки.

   Механізм передачі інфекції лише повітряно-крапельний при тісному контакті з хворим або бактеріоносієм менінгококу. Менінгокок дуже нестійкий в навколишньому середовищі, швидко гине при висиханні, під дією дезінфікуючих розчинів, пряме сонячне світло вбиває збудника протягом 2-8 годин, у розсіяному світлі він зберігається 5-6 днів, під дією ультрафіолетового випромінювання гине майже миттєво.
  Для даногозахворювання характерна сезонність, максимум захворюваньприпадає на лютий – квітень, коли найбільшаскупченість людей у приміщеннях та створюютьсяумови для тривалогозберіганнязбудника у повітрі. Хворіють на менінгококовуінфекцію люди різноговіку, найчастішедіти до 10 років. Можутьспостерігатись як спорадичнівипадки, так і епідемічніспалахи, щочастішевиникають у закладах закритого типу.
 Інкубаційний період від 2 до 10 днів.
  Клінічні ознаки. Розрізняють локалізовані та генералізовані форми менінгококової інфекції. До локалізованих форм відноситься менінгококовий назофарингіт, до генералізованих – менінгококцемія, менінгіт, менінгоенцефаліт.
  Зклінічних форм найчастішезустрічаєтьсяменінгококовийназофарингіт. Початок гострий. Хворіскаржаться на головнийбіль, закладеність носа, нежить. Температура тіламожезалишатися нормальною, але здебільшогопідвищується до 38°С і вище. Гарячкатриваєлише 1-3 дні. Ніякихспецифічнихпроявівменінгококовийназофарингіт не викликає.Хворі, як правило, почуваютьсязадовільно і швидкоодужують.

   Менінгококова інфекція генералізованої форми, характеризується загальною інтоксикацією і менінгіальним синдромом, спостерігається втрата свідомості, різка задишка, багряно-синюшне обличчя, блювання, розлади дихання і серцево-судинної діяльності, збудження або депресія

     При невчасному зверненні до лікаря захворювання на генералізовану форму менінгококової інфекції може призвести до смерті хворого.   
   Основою профілактики є своєчаснезвернення за медичноюдопомогоюхворих з явищами ГРВІ з метою ранньоговиявленняівстановленнядіагнозуменінгококоваінфекція танаданнякваліфікованоїмедичноїдопомоги.

      Важливими заходами профілактики також є:

  • Необхідно  зменшитиперебування людей у погано провітрюванихприміщеннях з великим скупченням людей, особливо, де є хворі з явищами ГРВІ.
  • Вести здоровий спосіб життя, перебувати на свіжому повітрі та вживати у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу. Користуватися індивідуальним посудом та засобами гігієни

Відповідно до календаря профілактичнихщеплень, щеплення проти менінгококовоїінфекціївідноситься до рекомендованихщеплень. Людиза бажаннямможутьщепитисявідцієїінфекції за власнікошти. Але обов’язково перед придбанням вакцини проконсультуватися зі своїм лікарем і щепитися в амбулаторії.
Обстеження на менінгококову інфекцію можна пройти в мікробіологічній лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу за адресою м.Снятин, вул. Кобринських, 20( I- поверх).

 

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХМОЗ»                   

Сергій МАКАРЕНКО       

                                                                

Завідувач мікробіологічної лабораторії

Наталія ДОБРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь