ВІСПА МАВП

Дата: 29.06.2022 13:14
Кількість переглядів: 174

ВІСПА МАВП

Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні.

Вірус виявлено von Magnus у 1958 році в Копенгагені у мавп, звідки пішла його назва. Перший випадок у людини зареєстровано в 1970 році в Демократичній республіці Конго, відтоді ендемічні осередки в країнах Центральної та Західної Африки. Поза межами ендемічних територій захворювання реєструвалися в США (2003), Великобританії (2018, 2021), Ізраїлі (2018), Сінгапурі (2019) як завезені випадки з Африканських країн. Від травня 2022 – швидке поширення на неендемічних територіях (понад 50 країн). З початку року було зафіксовано 3413 лабораторно підтверджених випадків віспи мавп, відомо про одного загиблого. Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ). Більшість лабораторно підтверджених випадків (86%) було виявлено у Європейському регіоні. Далі знаходиться Америка (11%), Африка (2%), Східне Середземномор'я (менше 1%) та Азіатсько-Тихоокеанський регіон (менше 1%).

Вірус віспи мавп схожий з натуральною віспою людини - хворобою, яка була повністю викоренена в 1980 р. Хоча віспа мавп протікає набагато легше, вона може привести до фатального результату.

Вірус віспи мавп переважно передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер.

Інфікування в індексних випадках відбувається в результаті прямого контакту з кров'ю, біологічними рідинами, а також ураженою шкірою або слизової інфікованих тварин. В Африці документально зареєстровані інфекції у людей в результаті поводження з інфікованими мавпами, гамбійських щурами і білками, при цьому основним резервуаром вірусу є гризуни. Одним з можливих факторів ризику є вживання в їжу м'яса інфікованих тварин без належної термічної обробки.

Вторинна передача, або передача від людини людині, відбувається в результаті тісного контакту з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів, пошкодженнями шкіри інфікованої людини або з предметами, контамінованих біологічними рідинами або матеріалами з осередків ураження хворої людини.

Передача інфекції відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом при тривалому особистому контакті, що піддає найбільший ризик інфікування членів сім'ї людини з гострим випадком захворювання. Передача інфекції може також відбуватися при інокуляції або через плаценту (вроджена віспа мавп).

Інкубаційний період (період часу від інфікування до появи симптомів) віспи мавп зазвичай становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня. Починається з гарячки, болю голови, міальгій, болю у спині. Можуть збільшуватися лімфовузли, озноб, загально-інтоксикаційні прояви.

На 3-4 день після гарячки зявляється характерний висип – спочатку на обличчі (95%) та кінцівках (кисті рук і підошви у 75% випадків). Уражаються також слизові оболонки ротової порожнини (70%), статеві органи (30%), а також рогівка.

Особа є заразною до моменту повного загоєння шкіри та відпадання кірочок.

Тривалість хвороби 2-4 тижні, якщо немає ускладнень.

Ускладнення: дегідратація (у дітей), приєднання вторинної інфекції, бронхопневмонія, сепсис, енцефаліт, інфекція рогівки з подальшою втратою зору.

Вірус віспи мавп зазвичай лікується симптоматично.

Специфічні види лікування або вакцини від віспи мавп відсутні, проте, спалахи цього захворювання піддаються контролю. Ефективність вакцинації проти натуральної віспи для профілактики віспи мавп в минулому досягала 85%, однак після повної ліквідації натуральної віспи у всьому світі ця вакцина більше недоступна для основної частини населення. Проте, наявність вакцинації від натуральної віспи в минулому може сприяти менш важкому перебігу захворювання.

Профілактика. Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати засоби індивідуального захисту. Регулярно мити руки з милом та використовувати дезінфекційні засоби для рук на спиртовій основі.

Мандрівники до країн Центральної та Західної Африки, ендемічних завіспою мавп, повинні уникати контактів з тваринами, що можуть бути носіями хвороби (гризуни, африканські білки, соні, примати), утримуватися від вживання м’яса диких тварин. Необхідно дотримуватись гігієнічних норм, належної безпеки харчових продуктів та питної води.

В Україні випадків захворювання на такий різновид віспи не зафіксовано. Водночас такі випадки вже зафіксовані у країнах Європи.

У разі появи будь-яких симптомів захворювання під час подорожі або після повернення необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.

 

 

 

Лікар-епідеміолог                                                        Олександра Томашовська

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Індексний випадок/ пацієнт - Вперше виявлений новий або повторний випадок ТБ у людини будь-якого віку в конкретному місці його перебування або інших порівнянних умовах, де існує ризик зараження для інших людей. Індексний випадок - це випадок, який підлягає розслідуванню контактних осіб, хоча такий пацієнт може і не бути джерелом інфекції


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь