Як вберегтися від сальмонельозу

Дата: 22.07.2022 11:12
Кількість переглядів: 185

Як вберегтися від сальмонельозу?

Фото без опису

Літо – це час спекотних днів і ночей, свіжих овочів та фруктів, відпочинку на природі, біля відкритих водойм із шашликами тощо. Проте, разом із задоволенням приходять певні небезпеки. Саме тому, влітку варто бути більш настороженим щодо харчових токсикоінфекцій, кількість яких значно збільшується в цю пору року завдяки сприятливим умовам для розмноження бактерій.

До найбільш розповсюджених мікроорганізмів, які викликають хвороби, що пов’язані із вживанням зіпсованої їжі, відносяться Salmonella spp., Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Norovirus і патогенні штами Esherichia coli (кишкової палички). За даними CDC (центр контролю та профілактики захворювань в США), щорічна частота випадків у світі складає 48 мільйонів осіб, кількість госпіталізацій – 128 тисяч, летальність – близько 3 тисяч. Найбільш небезпечними із зазначених збудників є Esherichia coli та Salmonella spp., на якій хочу зупинитися більш детально.

В Україні в 2021 році захворіло на сальмонельози (включно черевний тиф та паратифи) 3351 особа, що на10,9% менше в порівнянні з 2020 роком – 3760 осіб. На територіях Городенківської, Заболотівської, Снятинської та Чернелицької територіальних громад випадки сальмонельозу в ці роки не реєструвалися.

Актуальність сальмонельозу зумовлена значним їх поширенням, частими спалахами, високою захворюваністю серед дітей молодшого віку, у яких хвороба перебігає тяжко і може призвести до серйозних ускладнень та, навіть, смертей.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Відомо біля 2 тисяч різновидів сальмонел, проте, в Україні тільки 500 видів провокують кишкові захворювання у людини.

Збудник сальмонельозу надзвичайно стійкий до впливу низьких температур, у випорожненнях тварин здатен зберігатися до 3 років, у водоймах – до 4 місяців, у молочних продуктах – до 20 днів. Багато штамів сальмонел стійкі до дії антибіотиків, але легко гинуть від хлору.

Зараження виникає після:

  • вживання в їжу забруднених продуктів харчування та пиття забрудненої води. При цьому, інколи достатньо декілька ковтків води з басейну чи водойми. Великий відсоток випадків зараження людиною відбувається через продукти харчування – м'ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція. Головна проблема в тому, що контаміновані продукти виглядають нормально і навіть мають звичайний запах. Тому дуже важливо знати й дотримуватися всіх правил запобігання інфікуванню;
  • контакт з інфікованими тваринами, їхніми фекаліями або оточенням.   

Інкубаційний період сальмонельозу становить 6-72 години, зазвичай 12-24 години.

Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але переважно у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко зростає температура, зявляється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на 2 добу. В цей же час зявляються ознаки гастроентериту: біль в животі, блювання, пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Якщо у вас наявний один із цих симптомів негайно зверніться до лікаря!

Для попередження інфікування ВООЗ рекомендує користуватися п’ятьма основними правилами: вимий, розділи, приготуй, остуди, використовуй безпечну воду:

  • мити руки з милом протягом щонайменше 20 секунд до, під час та після приготування їжі, та, власне, перед трапезою;
  • сирі продукти тваринного походження відразу після покупки класти в холодильник і зберігати окремо. Розморожувати м'ясо лише в холодильнику;
  • дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • використовувати окремий посуд, ножі, дошки для обробки сирого мяса і морепродуктів;
  • не їсти погано просмажене м'ясо – м'ясо та птицю слід варити щонайменше 1 годину. Не пити сирі яйця, їх необхідно варити 10 хвилин. Вживати тільки кип’ячене молоко;
  • слідкувати за тим, щоб у вашому холодильнику була температура нижче 4,50С, а в морозильній камері – 170С (бактерії швидше за все розмножуються, якщо залишені у т.з. «небезпечній зоні» температури між 4,50С та 600С;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

Будьте уважними і обережними. Дотримання цих вкрай простих, а головне – повністю безкоштовних правил, допоможе вам і вашим близьким уникнути не лише такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»        Олександра Томашовська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь