Застереження щодо отруєння грибами

Дата: 25.08.2022 16:18
Кількість переглядів: 137

Фото без опису

 

Після довгоочікуваних дощів та теплої погоди розпочався осінній грибний сезон. Цікаво і дуже корисно збирати гриби, довгі прогулянки лісом, позитивні емоції – це насамперед відмінний відпочинок. Але, одночасно починають реєструватися випадки отруєнь дикорослими грибами.

За 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було. Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння грибами – 6 дорослих людей – зареєстрували у Вінницькій області.

У Чернігівській області зареєстрували 3 осередки, постраждали 5 дорослих. У Чернівецькій області – 1 осередок, постраждали 3 дорослих. У Рівненській області – 2 осередки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина. У Сумській області в 1 осередку отруєння дикорослими грибами постраждала 1 доросла людина.

В Снятинській, Заболотівській Городенківській, Чернелицькій ТГ випадків отруєння дикорослими грибами станом на сьогодні не зареєстровано.

             Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», що взагалі протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. 
        Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тому необхідно негайно звернутись до лікаря. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому першої допомоги. 
Передусім необхідно очистити шлунок і кишечник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок холодної кип’яченої води або содового розчину (1 чайна ложка питної соди на склянку води), і штучно викликати блювоту, дати проносне. Поклаcти хворого в ліжко на живіт, до ніг прикласти грілку. 
          Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів. 
          Отже застерігаємо : 
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. 
2. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби. 
3. Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби. 
4. Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо ). 
5. Не купуйте на базарах, поза ринків у випадкових осіб гриби та суміші грибів із різних їх видів . 
6. Не проводьте консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах . 
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. 
       Дотримання правил збирання, приготування грибів - справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння. 

 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

          Наталія САВЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь