Антибіотикорезистентність мікроорганізмів – одна з найбільших проблем медицини.

Дата: 27.01.2023 11:13
Кількість переглядів: 78

 Винайдення антибіотиків у свій час спричинило якісні революційні зміни у медицині. Але пройшов час і стали зявлятись стійкі до антибіотиків мікроорганізми.

     Стійкість бактерій до антибіотиків — це явище закономірне. Однак, якщо створити сприятливі умови, то цей процес пришвидшиться.

     Чим частіше використовується антибіотик, тим швидше з’являються та розмножуються бактерії, які втратили чутливість до нього.

     Головна причина появи резистентних (стійких) бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими.

     Бактерії, як і будь-які живі організми, не хочуть, щоб їм влаштовували масове знищення. Вони адаптуються під виклики навколишнього середовища.  Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим антибіотиком. Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або припинила курс лікування раніше і певна кількість бактерій може вижити та еволюціонувати. І потім, коли ви дійсно захворієте на, скажімо, бактеріальну пневмонію, антибіотик просто не спрацює. І від цього можна померти.

     Це проблема світового масштабу. Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким т а середнім рівнем доходу, до яких можна віднести й нашу державу.

        Щоразу, коли ви п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково, бактерія стає стійкою до антибіотиків

        Відповідальність лежить як на людях, які займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без призначення. На жаль, трапляються і випадки, коли лікар призначає антибіотики в ситуаціях, коли цього можна уникнути.

       Зупинити резистентність ми вже не можемо — тут без варіантів.

Єдине, що в наших силах — уповільнити її розвиток, і дати вченим час розробити нові препарати для боротьби з бактеріями.

        Дослідження та відкриття нових антибіотиків тривають. За цей час ще більше бактерій стане резистентними до препаратів. Щоб уповільнити цей процес, кожен може зробити свій внесок — відповідально ставитися до вживання антибіотиків, не займатися самолікуванням та поширити цю інформацію серед свого оточення.

      Для цього потрібно пам’ятати одну просту річ: призначати антибіотики — це справа лікаря! Внесені зміни у правила відпуску антибіотиків аптеками. І тепер аптеки продають антибіотики людям тільки при наявності рецепта лікаря.

     Для ефективного лікування необхідно перевірити чутливість мікроорганізмів до антибіотиків. Таке лабораторне дослідження можна провести  на платній основі в Снятинському відділі Коломийського районного відділу за адресою м. Снятин, вул.. Кобринських,20, мікробіологічна лабораторія.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь