Все, що потрібно знати про ботулізм

Дата: 07.02.2023 16:14
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

   За результатами розслідування випадків ботулізму в Україні у 2022 році встановлено, що 24 випадки з 29 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 18 випадків із 21 постраждалим, овочеві – 4 випадків із 5 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 20 випадків ( 21 постраждалий) пов’язано із в’яленою, жареною рибою (15 випадків із 16 постраждалими – домашнього приготування, 4 – придбано в місцях стихійного торгівлі, 1 – невідомого походження).

Нагадуємо, що ботулізм – важке небезпечне токсикоінфекційне захворювання при якому вражається нервова система аж до м’язового і дихального паралічу. Головною причиною смерті хворих на ботулізм є дихальна недостатність.

  Збудник ботулізму – бактерії клостридії, які в 95% випадків потрапляють до організму з їжею. Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

  Чи можна помітити збудника ботулізму в продуктах?

«На око» виявити небезпечний  з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти містять спорові або вегетативні форми бактерій – збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування.

  До ранніх ознак ботулізму відносяться – слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювання, здуття живота, порушення травлення, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами які виробляє бактерія – збудник ботулізму.

Шановні мешканці вкотре вас попереджаємо:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.

Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • не щільно закриті банки;
  •  банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

 

Бережіть своє здоров’я, здоров’я близьких. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

Наталія САВЧЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь