Яка користь солі для організму?
Для нас сіль корисна як основне джерело надходження в організм натрію і хлору.
Біологічна роль натрію – підтримання осмотичного тиску і рН середовища. Разом з калієм натрій формує електричний потенціал мембран клітин, за рахунок якого передається сигнал в нервових клітинах, м'язових клітинах та ін.
Біологічна роль хлору пов'язана з тим, що хлорид-іони здатні проникати через мембрану клітин, вони разом з іонами натрію і калію підтримують осмотичний тиск і регулюють водно-сольовий обмін, створюють сприятливе середовище в шлунку для дії ферментів шлункового соку.
Чим корисна сіль для організму
Корисні властивості цього мінералу мають величезне значення для здоров’я організму людини. Натрій відповідає за генерацію електричних імпульсів у нервових клітинах, забезпечуючи нормальну роботу м’язів. Крім того, регулює водний баланс в організмі. Хлор бере участь в обмінних процесах, допомагаючи в синтезі соляної кислоти в шлунку і розщепленні жирів.
Радимо, вибирати сіль ЙОДОВАНУ, щоб уникнути йододефіцитних станів! Денна норма солі становить до 5г!!! Не пересоліть!!!
Крім того, джерелами йоду в харчуванні є продукти моря:
- Морська риба ( палтус, тріска, лосось, оселедець, тощо) містить від 30 до 60 мкг;
- Морські молюски ( кальмари, креветки) – від 110 до 200 мкг;
- Ламінарія ( морська капуста) – 100 г готової до вживання повністю покривають добову дозу йоду для людини;
- Журавлина. Всього 11 г дадуть вам 400 мкг;
- Курка. У курячому м’ясі міститься 7 мкг йоду на 100 г
Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте,
що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.
Бережіть себе та близьких.
Фельдшер санітарний відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «
Катерина СЕРЕДЮК