Увага! Кліщі

Дата: 11.04.2023 11:43
Кількість переглядів: 60

Увага! Кліщі

Фото без опису

З настанням теплих днів люди прямують до лісу, на дачі. На жаль, в цей час зростає активність кліщів і може затьмарити радість відпочинку на природі. У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні.

 

Іксодові кліщі - переносники таких захворювань: хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт, лихоманка КУ, туляремія та інші.

Хоча, в останні роки випадки хвороби Лайма не зареєстровано на території Чернелицької громади, вони зареєстровані в сусідніх громадах. Так, в 2022 році зареєстровано 3 випадки хвороби Лайма на територіях Городенківської та Заболотівської громад, а з початку 2023 року – 1 випадок  в Снятинській громаді.

 

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху і спекотну погоду і більше в прохолодну, похмуру. Улюблені місця  - лісові стежки й узбіччя доріг, чагарники, травостій.  Кліщі чіпляються за одяг людей, що проходять (або тварин). Потрапивши на тіло, кліщ, як правило, протягом 30 хвилин повзає у пошуках затишного містечка з ніжнішою шкірою. Тому такий важливий своєчасний огляд після відвідування потенційно небезпечних ділянок.

Харчуються кров'ю дрібних гризунів, великих ссавців і людини. Кліщі можуть присмоктуватися на покриту волосяним покривом ділянку голови, вуха, ліктьові і колінні згини, руки і ноги. Укус цих комах практично невідчутний. Неприємне відчуття виникає через декілька годин або діб після укусу: починається свербіж, подразнення, а нерідко і запалення шкіри. Кліщ у голодному стані трохи більше 3 мм завдовжки, присмоктавшись і напившись кров’ю, може збільшитися в 50-100 раз.

 

Якщо вдалося вчасно помітити кліща, необхідно звернутись до найближчого медичного закладу для його видалення. За відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща одним з наступних методів:

 

- кліща необхідно видалити не торкаючись руками, а якщо торкнулися, вимийте руки;

- не змащуйте кліща олією чи іншими олійними речовинами!

а) кліща захоплюють пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під головку) і тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розкачуючи або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами;

б) міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і підтягуючи нитку доверху та у боки, витягують зі шкіри;

в) ефективний і досить простий метод, особливо у польових умовах, полягає у застосуванні пластикового посуду: у склянці або у пляшці роблять кутовий виріз, який підводять під основу кліща, що присмоктався, після чого кліщ легко видаляється. Пам'ятайте, різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження;

- місце укусу обробити антисептиком, а руки вимити з милом.

 

Якщо вас вкусив кліщ, обовʼязково зверніться в медичний заклад до лікаря-інфекціоніста!

 

Перші прояви хвороби Лайма можуть з’явитися через 3-32 дні. Як правило, на місці присмоктування кліща на тілі хворого виникає кільцева мігруюча еритема — інтенсивне почервоніння шкіри з різкими межами, яскравіше по краях. В інших випадках, коли еритема не з’являється, захворювання розпізнати складніше.

 

Щоб вберегтися від укусів кліща необхідно:

- вирушаючи на природу, подбати про герметичний одяг, тобто надіти головний убір, затягнути рукави, заправити сорочку в штани, штани в шкарпетки;

- використовувати відлякуючі засоби (репеленти);

- через 1 - 2 години перебуваючи в природному середовищі робити огляд поверхні тіла, так як кліщі присмоктуються не відразу;

 - прийшовши додому, ретельно огляньте одяг, квіти та інші речі, принесені з лісу чи луків.

 

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                    Олександра Томашовська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь