Всесвітній тиждень імунізації

Дата: 18.04.2023 08:25
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

  Всесвітній тиждень імунізації (World Immunization Week) проводиться в останній тиждень квітня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Мета Всесвітнього тижня імунізації полягає в тому, щоб більше дітей та дорослих були захищені від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, що дозволить їм жити щасливішим і здоровішим життям.

  Імунізація — це глобальна історія успіху в галузі охорони здоров’я та розвитку. З 1796 року, коли англійський лікар Едвард Дженнер вперше прищепив хлопчику вірус коров’ячої віспи для захисту від натуральної віспи, методи вакцинопрофілактики пройшли великий шлях модернізації, і тепер в багатьох випадках використовуються не самі організми, а отримані шляхом генної інженерії антигени, що повністю виключає повноцінне зараження. Стійкість імунітету теж різниться. Деякі інфекції потребують повторної вакцинації, а деякі віруси, наприклад грипу, так часто видозмінюються, що вакцина розробляється на час епідемії і діє проти конкретного штаму збудника.

  Завдяки кампанії імунізації, запровадженій ВООЗ у 1967-1977 роках, була ліквідована натуральна віспа, від якої помирав кожний четвертий хворий. Досяжною метою вважають ліквідацію поліомієліту.

  Щорічно вакцинація (імунізація, щеплення) дозволяє попередити від двох до трьох млн. випадків  смерті. На сьогодні її можливості поширюються не тільки на хвороби, вакцини від яких існують багато років, таких як дифтерія, правець, поліомієліт і кір, але також від пневмонії, ротавірусної діареї, на долю яких припадає більшість випадків смерті дітей до 5 років.

  Лозунгом Тижня імунізації в цьому році є «Велике наздоганяння» (The Big Catch-Up). 2023 рік — це наша глобальна можливість надолужити втрачений прогрес у базовій імунізації. Нам потрібно охопити мільйони дітей, які пропустили щеплення, відновити охоплення основними щепленнями принаймні до рівня 2019 року, зміцнити первинну медичну допомогу для забезпечення імунізації та створення тривалого захисту в громадах і країнах (за даними ВООЗ).

  Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти.

Попри війну в Україні та пандемію COVID-19, в Україні зберігалося хоч і стабільне, проте недостатнє охоплення рутинними щепленнями дітей. Відтак, ще в жовтні 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту, а в січні 2022 року, виявили другий випадок захворювання. Через війну ризики для всіх невакцинованих дітей і дорослих зростають.

Нагадуємо, що в Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, адже їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також і цивільного населення.

Інформацію про наявність вакцин для проведення щеплень можна отримати у закладі охорони здоров'я за місцем проживання.

  Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації - ризикуєте здоров’ям та життям! Вакцинуйтеся!

Бережіть себе та своїх близьких!

 

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь