Альтернативні джерела водопостачання у надзвичайній ситуації у сільській місцевості

Дата: 21.04.2023 15:19
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

У надзвичайній ситуації води у вашій системі водопостачання може не бути.

Ці поради допоможуть вам знайти та безпечно використовувати  альтернативні джерела питної води.

        Якщо виникає ситуація, коли доступ до безпечної води відсутній і населення змушене користуватися для споживання та приготування їжі водою з будь – яких інших наявних джерел , необхідно провести її очищення  та знезараження в домашніх умовах згідно з рекомендаціями  розробленими МОЗ України.

          Альтернативними джерелами води у селах є:

  •  Природні джерела.    

По Снятинській територіальній громаді найбільшим попитом   серед споживачів користується  природнє  джерело  у м. Снятині по вул. Касіяна; у Заболотівській територіальній громаді -  с. Балинці; у Городенківській територіальній громаді -  с. Стрільче  урочище «Біленька» та  с. Ясенів -Пільний. У вказаних джерелах  щомісячно відбираються проби води для лабораторного дослідження на визначення  її якості. Відхилень від норм санітарного законодавства на даний час не  спостерігалось.

  • Дощова вода;
  • Річки та струмки;
  • Ставки та озера.

Основні методи знезараження води в побуті:

Кип'ятіння-це найдавніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Варто кип'ятити воду протягом 10 хвилин,після чого дати вистояти та злити не збовтавши осад на дні. Зберігати кип'ячену воду в закритій тарі. За можливості відстояну кип'ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

Якщо немає можливості термічно знезаразити воду,можливо це зробити механічним способом фільтрації-через чисту марлю,сухі гігієнічні серветки,перев'язувальний матеріал тощо,або хімічними речовинами.

 УВАГА! Хімічні забруднювачі кип'ятінням не видаляються.

Таблетки з активним хлором випускаються спеціальним препаратом з вмістом активного хлору у вигляді кількох таблеток, 30-60 хвилин очікування поки вони розчиняться у воді і можете її споживати. Вони мають особливі властивості і великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію на який об'єм води такий спосіб розрахований.

            Активоване вугілля. Цей метод дозволяє забрати неприємний запах води та шкідливі речовини. На 1 літр води потрібно 5 таблеток які краще подрібнити( для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю,щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезаражування води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.

             

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Наталія САВЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь