ОБЕРІГАЙМО КРИНИЦІ!

Дата: 25.05.2023 10:14
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Переважна більшість населення територіальних громад користується питною водою з криниць. Проте кринична вода, не завжди може бути кришталево чистою. З різних причин у воду проникає забруднення. Недоброякісна питна вода може стати чинником поширення гострих кишкових інфекцій.

     Причини забруднення  колодязної води  різні.  Це і стічні води, що просочилися в ґрунт, і хімікати, вживані в сільському господарстві, і дощі, які можуть потрапляти в криницю, і навіть трупи тварин, птахів, які випадково потрапили туди. На якості води позначається й плин часу. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя, пил, бруд і т. п. Дно й стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій та виділяють токсичні речовини. Водночас із основними забруднювачами ґрунту та підземних вод найбільш розповсюдженим і загрозливим є побутове садибне забруднення, недотримання санітарно-технічних вимог щодо відстаней від потенційних джерел забруднення під час будівництва та облаштування криниць.

          Необхідно  звернути увагу на місце розміщення криниці, яке повинно бути на підвищеній місцевості, на відстані не менше 50 м від вигрібних ям, гноєсховищ,  тваринницьких ферм,дворових вбиралень  та інших джерел забруднення ґрунту. Стінки криниць повинні бути щільними без тріщин, висота криниці над землею – не менше 0,8 м, дно бажано вкрити шаром піску, гравію чи щебеню товщиною 20-30 см. Для підйому води з колодязя використовують коловорот з відром. Проте, за можливості, краще застосовувати насос. Біля криниці слід влаштовувати підставку для відер. Навколо криниці облаштовують  бетоновану  відмостку  шириною  2 м та з нахилом  від криниці.

         Не рідше 1 раз на рік повинна проводитися очистка колодязя від замулювання та намивання породи з одночасним біжучим ремонтом та облаштування.

Профілактична дезінфекція проводиться після очистки колодязя.

Дезінфекцію колодязя здійснюють:

- по епідпоказах – при зараженні води патогенними збудниками або при попаданні у воду колодязів стічних вод, трупів тварин та ін.;

- з профілактичною метою – після проведення ремонту, очистки колодязів, або по закінченню будівництва нових колодязів.

Пам’ятаймо про те, що вода може стати першопричиною виникнення багатьох небезпечних масових інфекційних захворювань (дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатит А та ряд інших). Коли роками не проводиться чистка криниці та знезараження води, то в таких джерелах спостерігається не тільки високий вміст бактерій, але й нітратів.

Після закінчення робіт необхідно провести лабораторне дослідження якості води за в атестованій лабораторії.

 Так, за 4 місяці поточного року при лабораторному дослідженні питної води з індивідуальних криниць громадян було виявлено до 25 % проб питної води, які не відповідали діючим стандартам. Дослідження води можна провести у Снятинському відділенні Коломийського районного відділу ДУ «Івано - Франківський ОЦКПХ МОЗ» м. Снятин, вул. Коринських, 20 на договірній основі згідно із затвердженими тарифами.

Після відкачки води та її знезараження, як показали результати, якість води в криницях покращується. А це означає, що значно знизився ризик захворіти інфекційними хворобами, що передаються водним шляхом.

З метою вирішення проблеми очищення води в колодязях як громадського, так і індивідуального користування, кожному користувачеві слід пам’ятати, що гігієна, правильна експлуатація разом з постійним наглядом є головними аспектами контролю за недопущенням розповсюдження захворювань, пов’язаних з якістю питної води.

Тож ми повинні робити все, щоб зберегти безцінний дар – підземну питну воду.

Шановні жителі! Не забруднюйте навколишнє середовище, що сприятими чистоті джерела водопостачання!

 

 

   

          Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина ДАНИЛЬЧУК

 

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь