Гострі кишкові інфекції: причини, клінічні симптоми та профілактика

Дата: 13.06.2023 13:30
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

  Гострі кишкові інфекції є загальною глобальною проблемою охорони здоров’я. Найчастіше вони вражають шлунок або кишечник і, зазвичай, призводять до діареї (проносу). Більшість гострих кишкових інфекцій не є серйозними та проходять без лікування через кілька днів. Однак, для деяких груп населення діарейні захворювання спричиняють високий ступінь захворюваності та смертності. У людей похилого віку, маленьких дітей та людей з хронічними захворюваннями або ослабленою імунною системою може швидко наступити зневоднення, що без своєчасного надання медичної допомоги може призвести до смерті. Небезпечні кишкові інфекції під час вагітності: зневоднення та інтоксикація організму жінки ведуть до викидня або провокують кисневе голодування плоду.

  Збудники хвороби – патогенні бактерії (бактеріальні інфекції: дизентерія, сальмонельоз, холера, ботулізм, ешеріхіоз, інфекція, викликана синьогнійною паличкою, черевний тиф та інші), віруси (вірусні інфекції: ротавірусна, аденовірусна, ентеровірусна, реовірусна та інші), протозоози (протозойні інфекції: амебна дизентерія, шистоматоз, криптоспороідоз, лямбліоз та інші).

  Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

  Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

  Клінічні прояви ГКІ різноманітні, можуть виявлятися різною мірою активності, що дозволяє говорити про легкий, середній і тяжкий ступінь захворювання.

  • блювання, яке може бути не рясним, рідким або багаторазове рясне блювання, що залежить від локалізації ураження різних відділів шлунково-кишкового тракту, блювання може бути їжею, або носити водянистий характер з патологічними домішками — слиз, жовч кров, тривалість блювання не більше 2 діб;
  • рідкий стілець (пронос), найчастіший симптом, який може бути нечастим, 3-5 разів на добу, водянистим, або рясним до 10 і більше разів на добу зі слизом, «зелений», іноді з кров’ю;
  • метеоризм – здуття живота незначне чи виражене;
  • болі в животі можуть бути відсутніми або бути вираженими чи помірними;
  • загальна слабкість, сонливість, дратівливість, плаксивість;
  • зниження апетиту чи відмова від їжі;
  • шкірні покриви можуть бути блідими, синюшними;
  • температура тіла може бути нормальною або коливатись від субфебрильної (в межах 37,1-38,0 °C) до значного підвищення, тривалість якої може бути більше 3 діб.

  Виразність клінічних симптомів гострої кишкової інфекції спостерігається найбільш значуще за бактеріальної причини інфекції.

  За відсутності лікування можливі серйозні наслідки! Гострі кишкові інфекції можуть сформувати такі ускладнення: зневоднення організму (дегідратація), інфекційно-токсичний шок, пневмонія, гостра ниркова недостатність, смерть.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання; якщо невпевнені в якості води – прокипятіть;
  • на відпочинку біля річки чи озера мати запас питної води. Не використовувати воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води).
  • у подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • обовязково мийте овочі і фрукти перед вживанням.

При появі симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Самолікування небезпечне для вашого здоровя.

Бережіть себе і будьте здорові!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                     Олександра Томашовська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь