Сальмонельоз - небезпечне інфекційне захворювання

Дата: 04.07.2023 10:10
Кількість переглядів: 63

Фото без опису

Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке викликається бактеріями роду Salmonella та перебігає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту. У більшості країн світу спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз. Відноситься до одного з найважчих кишкових захворювань.

    Сальмонели, як і решта збудників кишкових інфекцій, можна побачити лише під мікроскопом. Мають вони вигляд палички, дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки в копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

   Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. Здатність зберігатися в об’єктах зовнішнього середовища, грунті створює можливість зараження побутовим шляхом.

  Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин. Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, також, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони являють, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.

   Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів. Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.

 Щоб запобігти зараженню сальмонелою:

  • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, ви можете придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, тому, що під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються.
  • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. І найголовніше золоте правило – всі продукти потрібно зберігати у холодильнику та дотримуватись правил особистої гігієни.

 

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!

 

Підготувала помічник лікаря-епідеміолога

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Надія Остафійчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь