Спека продовжується
Температура повітря останні дні сягає +29°С, + 35°С. Спекотна погода пред′являє до організму підвищені вимоги. Це і надмірне вживання рідини, низький вміст кисню в повітрі, низька вологість, висока інсоляція сонця, все це не здорово для організму. Для багатьох людей спека справжнє випробування.
Крім того, у спекотні дні легко захворіти кишковою групою інфекцій, таких як: дизентерія, сальмонельоз , рота вірусний гастроентероколіт, вірусний гепатит А, харчові токсикоінфекції. Так, тільки за червень місяць поточного року зареєстровано 6 випадків гострої кишкової інфекції. Збудниками кишкових захворювань є різні мікроорганізми. Джерелом інфекції можуть бути люди, інколи тварини,домашні птахи, гризуни. Особливу небезпеку представляють хворі ( або носії хвороби), які займаються приготуванням страв.
З метою профілактики кишкових інфекцій та недопущення спалахів звертаємося до мешканців і рекомендуємо: не купувати продукти харчування на стихійних ринках; не допускати споживання продуктів та напоїв , протермінованого зберігання та при найменшій підозрі щодо їх якості; не використовувати для пиття , приготування їжі,миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Пам'ятайте: перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промити питною водою; перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мийте руки з милом;
Крім того, радимо:
- Щоб не допустити зневоднення організму багато пийте. Якщо у вас виникає відчуття спраги це означає, що організм відчуває дефіцит рідини. Разом з потом наш організм втрачає і необхідні солі та мінерали – магній, кальцій, цинк, тому щоб заповнити їх втрату найкраще пити мінеральну воду, воду підкислену лимоном, розведені фруктові та овочеві соки. Пийте морси, компоти із сухофруктів, зелений чай – він чудово тонізує і добре втамовує спрагу. Пити краще невеликими порціями, але дуже часто. Тоді водний баланс в організмі буде в нормі, що сприятливо позначиться на здоров’ї. Уникайте перепадів температури. Різниця між температурою повітря на вулиці та у приміщенні не повинна перевищувати 10⁰С. Тому необхідно відповідно відрегулювати роботу кондиціонера. Напої також небажано вживати дуже холодними.
- Перегляньте раціон харчування: краще відмовтеся від солоних, жирних, жарених страв. Підійдуть легкі холодні супи (окрошка,борщ), пісне м′ясо і риба, овочеві салати і фрукти;
- Не вживайте алкогольні напої у спеку. Обмежте куріння цигарок, так як дія смоли та нікотину стимулюють роботу серцево-судинної системи, а це негативно відбивається на концентрації уваги та загальному самопочутті;
- Для прогулянки слід обирати натуральний світлий одяг, бажано одягати головний убір, захисні окуляри.
Допоможіть своєму організму пережити спеку!
Завідувачка відділення епідеміологічного
нагляду (спостереження) та профілактики
неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Галина МАКАРЕНКО