Наслідки йододефіциту в організмі людини

Дата: 23.08.2023 10:43
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

 

  За даними ВООЗ майже 3 млрд. людей на всій планеті страждає на йододефіцит.

Йод належить до життєво важливих мікроелементів, без яких не можливе нормальне функціонування людського організму, є складовою частиною гормонів щитовидної залози. Крім щитовидної залози, здатність акумулювати йод мають інші тканини (слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо).

Йод бере участь в регуляції:

  • енергетичного обміну, температури тіла;
  • швидкості біохімічних реакцій;
  • обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
  • метаболізму ряду вітамінів;
  • процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.

      Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності хронічних хвороб й інших факторів. У наш час, добова потреба йоду  враховує вік людини i має такий вигляд:

  • діти до 12 місяців – 100 мкг,
  • від 2 до 12 років – 120 мкг,
  • підлітки i дорослі –150 мкг,
  • вагітні жінки і матери, які годують дитину груддю, – 200 мкг,
  • люди похилого віку – 100 мкг на добу.

            Причини нестачі йоду в організмі:

  • Недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування.
  • Незначне споживання морепродуктів людьми.
  • Наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту).
  • Порушення обміну йоду.
  • Збільшення радіаційного фону.
  • Забруднення довкілля.
  • Підвищення чутливості організму до алергенів.

           Симптоми дефіциту йоду в організмі:

  1. Пандемічний зоб.
  2. Виникнення йододефіцитних патологій:
  • занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя;
  • підвищений рівень холестерину;
  • збільшення маси тіла;
  • зниження інтелектуального рівня;
  • глухонімота;
  • різні види паралічів;

           Йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом   

           йоду, а саме:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
  • біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
  • морська капуста (ламінарія);
  • овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма)
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичина;
  • волоські горіхи.

Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте,

що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.

     Також профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

     Але, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. При гіперфункції щитовидної залози надлишковий вміст йоду може навіть зашкодити. У будь – якому випадку, при появі сумнівів щодо можливого захворювання, пов’язаного з щитовидною залозою, проконсультуйтеся з сімейним лікарем.

Бережіть себе та близьких.

 

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Наталія САВЧЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь