Поради грибникам
Восени продовжується сезон збирання грибів. Прогулянка на свіжому повітрі сприяє оздоровленню, але… Нажаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а які – ні. При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримуватись основних правил, тоді уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь.
Правила і поради попередженню отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі і приготуванні грибів.
- Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних і залізниць;
- Не вживайте сирих грибів;
- Не давайте грибів малолітнім дітям, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
- Перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а
перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- Варіть гриби декілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох)
протягом 10-15 хвилин;
7. Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24
годин, в емальованому посуді;
Якщо вже трапилася біда і ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких - негайно зверніться за медичною допомогою! Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Будьте обережними і обачними під час «тихого полювання», адже прогулянка лісом принесе більше задоволення, ніж лікування.
Фельдшер санітарний відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Снятинського відділу Коломийського районного відділу
ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «
Наталія Савченко