Безпека чи небезпека хлору у воді питній.

Дата: 14.11.2023 11:20
Кількість переглядів: 30

Фото без опису    

    Хлор -  хімічна сполука з різким запахом, яка накопичуючись в організмі, провокує небезпечні захворювання.

         Хлорування — процес водопідготовки, який полягає у додаванні  хлору в воду як спосіб очищення води, щоб зробити її придатною для споживання людиною.  Воду хлорують, щоб уникнути поширення інфекційних хвороб та попередити розвиток епідемій.

         При хлоруванні застосовують або чистий хлор або хлорвмісні препарати: хлорне вапно, гіпохлорит натрію, гіпохлорит кальцію, діоксид хлору, хлораміни. Окислювальні властивості хлору та консервуючий ефект післядії, а також низка інших сприятливих ефектів ( знищення до 99 % бактерій, зменшення кольоровості, попередження біообростань, видалення заліза та марганцю, руйнування сірководню) — суть знезаражуючого ефекту при хлоруванні води.

        Однак, доданий в питну воду для знезараження, хлор активно вступає у взаємодію з речовинами органічного та неорганічного  походження.  В результаті в воді  утворюються сполуки, які можуть негативно впливати на стан здоров'я людини, а саме : викликати алергічні та запальні процеси. В основній групі ризику - маленькі діти, вагітні жінки та люди з слабким імунітетом. Окрім, високі рівні хлору можуть потрапляти в навколишнє середовище та негативно впливати на екосистеми, такі як річки, озера  та водні басейни.

      Згідно санітарних норм, залишок вільного хлору у питній воді перед її подачею у водопровідну систему має становити 0,3-0,5 міліграма на літр, а вміст залишкового зв’язаного хлору – в межах 0,8-1,2 міліграма на літр. Комунальні служби не мають порушувати ці показники під час хлорування.

       Люди, які дотримуються принципів здорового способу життя,  мають захистити себе і членів сім'ї від негативного впливу хлору, присутнього у водопровідній воді.

       Тому, санітарно-гігієнічна  лабораторія Снятинського відділу Коломийського РВ ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ » проводить дослідження води питної на вміст  залишкового вільного та зв’язаного хлору , а санітарно-гігієнічна  лабораторія  ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ » проводить дослідження води питної на вміст хлороформу, тригалогенметанів та інших  хлорних сполук. Звертайтеся за адресою:  м. Снятин вул. Кобринських,20 та м. Івано- Франківськ вул. Шевченка,4.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь