Бути здоровим і жити довго: 6 простих правил

Дата: 16.11.2023 11:07
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

          Медицина - потужна наука, але поки не всесильна. Лікарі знають, як лікувати серцево-судинні хвороби, гепатит С або здійснювати пересадку нирки, але досі немає вакцини від діабету або таблетки від ГРВІ. Водночас, багатьом хворобам ми можемо запобігти. Ми нагадуємо про прості речі, які захищають від хвороб і подовжують життя. 

ЗДОРОВИЙ СОН

Щонайменше 7 годин сну щоночі допоможуть уникнути діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску, збільшення ваги та ожиріння, порушення імунної системи, погіршення психічного здоров'я, депресії. Зверніть увагу, молодь та люди з хронічними захворюваннями мають спати 8-10 годин сну на добу, а діти різного віку - від 9 до 17 годин. 

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Від того, що і як ви їсте, залежить стан вашого здоров’я і тривалість життя.

Головні засади здорового харчування:

• контроль калорійності їжі та ваги;

• щоденне споживання корисних продуктів із різних груп (овочі і бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки; нежирне м’ясо та птиця, риба, яйця, горіхи та насіння; молоко, йогурт, сир, переважно із помірним вмістом жиру);

• менше солі, цукру та жирів;

оптимальний режим харчування.

         Крім того, рекомендуємо пити достатньо рідини. Людина може задовольняти потребу в рідині, споживаючи лише воду. Але існують і інші джерела рідини - рідкі страви, харчові продукти та напої. Майте на увазі, на показники потреби в рідині впливають різні фактори - індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища. Головним сигналом та контролером споживання рідини – є відчуття спраги.

АКТИВНЕ ЖИТТЯ

Лише  30 хвилин фізичних вправ в день суттєво зменшать ризик інсульту, діабету та раку, продовжать тривалість та якість життя, покращать настрій і самооцінку. Інтенсивність та тривалість тренувань повинна збільшуватись поступово під наглядом вашого лікаря. Навіть поза межами тренувань будьте активними: піднімайтесь сходами, а не ліфтом, підіть на роботу пішки чи хоча б вийдіть на зупинку раніше, гуляйте у парку тощо. Якщо ви працюєте сидячи, то робіть перерви і п’ятихвилинні розминки впродовж робочого дня. 

БЕЗ СИГАРЕТНОГО ДИМУ

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. 

ВАКЦИНУЙТЕСЬ САМІ ТА ВАКЦИНУЙТЕ СВОЇХ ДІТЕЙ

Вакцинація – найдієвіший спосіб попередити інфекційні захворювання. Вакцини, що входять до національного календаря щеплень, закуповуються за державний кошт і надаються безоплатно. 

Просимо батьків вакцинувати дітей згідно з календарем щеплень і надолужити пропущені щеплення якнайшвидше, а лікарів – закликати пацієнтів вакцинуватися задля їхнього здоров’я. 

ЗАБУДЬТЕ ПРО САМОЛІКУВАННЯ

Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад від друзів, родичів чи провізорів – зверніться до лікаря! Є час і можливість – пошукайте правдиву інформацію про методи та засоби лікування вашого захворювання, послуговуючись міжнародними практиками, що базуються на методах доказової медицини. Але спочатку отримайте правильний діагноз і рекомендації – від лікаря.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь