Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків

Дата: 21.11.2023 08:54
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

З 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків, яку називають ще антибіотикорезистентністю.

 

На жаль, нерідко люди приймають антибіотики не за призначенням лікаря або припиняють їхній прийом, не порадившись з медичним фахівцем. Такі дії призводять до антибіотикорезистентності - формування стійкості бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити.

 

Які ж головні причини виникнення стійкості до антибіотиків?

Надмірне використання антибіотиків.

Використання антибіотиків без лікарського призначення.

Недотримання пацієнтами курсу лікування.

 

Чим стійкість до антибіотиків загрожує кожному з нас?

З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком. Тому лікувати інфекційні хвороби бактеріального походження, як-от пневмонія, ангіна, туберкульоз, стає все важче. Збільшуються ризики розповсюдження захворювань, тяжкого перебігу. Люди все частіше помирають від інфекцій, які людство давно навчилося лікувати.

 

За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю.

Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися.

 

Для того, щоб стійкість до протимікробних препаратів не стала ще більшою проблемою, потрібні спільні зусилля, і не тільки працівників медичної системи та пацієнтів.

Якщо ми всі не разом не впораємося з цією загрозою, то ризикуємо повернутися в епоху до винайдення та широкого застосування пеніциліну, коли такі прості операції, як-от видалення зуба, могли закінчитися сепсисом і смертю.

 

Як зупинити цей процес?

 

У 2015 році ВООЗ запустила Глобальну систему нагляду за резистентністю та застосуванням антимікробних препаратів. Україна долучилася до неї кілька років тому і активно впроваджує необхідні зміни.

 

Важливо дотримуватися таких принципів:

Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.

Проходьте повний курс лікування антибіотиками, не пропускайте прийом ліків, не переривайте лікування, навіть якщо вам стало краще.

Пам’ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при застудах та інших вірусних інфекціях.

Не діліться залишками антибіотиків з друзями чи родичами і не "призначайте" їм лікування.

Робіть усі щеплення за календарем, а за можливості також рекомендовані вакцинації.

Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Мийте руки з милом упродовж щонайменше 40 секунд перед приготуванням та вживанням їжі, після приходу з вулиці, відвідування вбиральні.

Правильне використання антибіотиків допомагає нам зберегти здоров'я зараз, боротися зі стійкістю до протимікробних препаратів та гарантує, що ці життєво важливі препарати будуть доступними майбутнім поколінням для лікування інфекційних захворювань.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь