Вплив нітратів на здоров’я людини

Дата: 07.03.2024 11:55
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вплив нітратів на здоров’я людини

Весна… На ринках та в магазинах з'являється все більше овочів. Ранні овочі, особливо тепличні, можуть містити надмірну кількість нітратів.

Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища життєдіяльності людини. Джерелом такого забруднення є в першу чергу азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, тощо. Нітрати накопичуються у воді та продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин та людей.

Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами, появи злоякісних пухлин, метгемоглобінемії, руйнують нервову та серцево-судинну системи.

Найбільш чутливі до надлишку нітратів є діти перших місяців життя, які перебувають на грудному вигодовуванні (вони передаються разом із молоком матері), особи похилого віку, а також хворі на анемію, ті, які страждають від розладів серцево-судинної, дихальної системи.

Ви повинні знати, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів:

• найбільша частина нітратів накопичується поблизу кореня;

• в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60% менше, чим в стеблі;

• в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані – не давайте його дітям!

• в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки!

• незрілі овочі і фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;

• огірки, дині, баклажани,кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

Рекомендуємо вам для зниження вмісту нітратів у овочах: редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля проводити:

1. Замочування їх в чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30%. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування.

2. Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати.

3. Вимочувати овочі в 1% розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст в міст нітратів на 36-58%.

4. Якщо є можливість, використовуйте для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

Так, це можливо за умови, якщо ви візьмете до уваги і будете використовувати наші поради:

– не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів лабораторних досліджень їх на вміст нітратів (питайте їх наявність у продавця);

– не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль;

– не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів;

– при перших клінічних проявах отруєння (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Виконуючи вказані рекомендації, ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

Для проведення лабораторних досліджень овочів та води питної на вміст нітратів, ви можете звертатись за адресою: вул. Кобринських, 20 м. Снятин тел. 2-50-83.

Бережіть себе і своїх рідних!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь