Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі.

Дата: 07.03.2024 16:00
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі.

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про солі є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я.

Чим корисна сіль для організму?

Корисні властивості цього мінералу мають величезне значення для здоров’я організму людини. Натрій відповідає за генерацію електричних імпульсів у нервових клітинах, забезпечуючи нормальну роботу м’язів. Крім того, регулює водний баланс в організмі. Хлор бере участь в обмінних процесах, допомагаючи в синтезі соляної кислоти в шлунку і розщепленні жирів.

Сіль є в багатьох продуктах харчування – молоці, м’ясі, морепродуктах, навіть овочах і фруктах. Надмірну її кількість містять усі перероблені покупні продукти – консерви, сири, м’ясні продукти (ковбаси, сосиски, буженина, шинка), соління, соуси, хліб, випічка, кукурудзяні пластівці, готові горіхові суміші. Сіль стимулює апетит і маскує смак жиру. З сіллю жирні продукти смачніші, без неї їх складно їсти.

Нагадаємо, що добова норма солі становить не більше 5 грамів. Велике вживання солоних страв провокує затримку рідини, що у результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.

Радимо, вибирати сіль ЙОДОВАНУ, щоб уникнути йододефіцитних станів!

Скільки потрібно йоду людині?

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

- 0–6 років — 90 мкг;

- 6–12 років — 120 мкг.

Джерелами йоду в харчуванні є продукти моря:

- морська риба (палтус, тріска, лосось, оселедець тощо) містить від 30 до 60 мкг;

- морські молюски (кальмари, креветки) – від 110 до 200 мкг;

- ламінарія (морська капуста) – 100 г готової до вживання повністю покривають добову дозу йоду для людини;

- журавлина. Всього 11 г дадуть вам 400 мкг;

- курка. У курячому м’ясі міститься 7 мкг йоду на 100 г

Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте, що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.

Бережіть себе та близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь