Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі.

Дата: 07.03.2024 16:00
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі.

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про солі є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я.

Чим корисна сіль для організму?

Корисні властивості цього мінералу мають величезне значення для здоров’я організму людини. Натрій відповідає за генерацію електричних імпульсів у нервових клітинах, забезпечуючи нормальну роботу м’язів. Крім того, регулює водний баланс в організмі. Хлор бере участь в обмінних процесах, допомагаючи в синтезі соляної кислоти в шлунку і розщепленні жирів.

Сіль є в багатьох продуктах харчування – молоці, м’ясі, морепродуктах, навіть овочах і фруктах. Надмірну її кількість містять усі перероблені покупні продукти – консерви, сири, м’ясні продукти (ковбаси, сосиски, буженина, шинка), соління, соуси, хліб, випічка, кукурудзяні пластівці, готові горіхові суміші. Сіль стимулює апетит і маскує смак жиру. З сіллю жирні продукти смачніші, без неї їх складно їсти.

Нагадаємо, що добова норма солі становить не більше 5 грамів. Велике вживання солоних страв провокує затримку рідини, що у результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.

Радимо, вибирати сіль ЙОДОВАНУ, щоб уникнути йододефіцитних станів!

Скільки потрібно йоду людині?

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

- 0–6 років — 90 мкг;

- 6–12 років — 120 мкг.

Джерелами йоду в харчуванні є продукти моря:

- морська риба (палтус, тріска, лосось, оселедець тощо) містить від 30 до 60 мкг;

- морські молюски (кальмари, креветки) – від 110 до 200 мкг;

- ламінарія (морська капуста) – 100 г готової до вживання повністю покривають добову дозу йоду для людини;

- журавлина. Всього 11 г дадуть вам 400 мкг;

- курка. У курячому м’ясі міститься 7 мкг йоду на 100 г

Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте, що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.

Бережіть себе та близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь