Педикульоз: що потрібно знати і як вберегтися?

Дата: 08.03.2024 12:58
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

Педикульоз: що потрібно знати і як вберегтися?

Педикульоз — це захворювання, яке розвивається внаслідок паразитування на людині специфічних комах (вошей, латинська назва pediculosis).

Педикульоз супроводжується такими ознаками: свербіж в місцях укусів вошей, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі та наявністю яєць вошей так званих гнид у волоссі. Крім цих неприємностей педикульоз може сприяти розповсюдження серед людей цілого ряду специфічних інфекційних захворювань.

Педикульоз викликають три види вошей: головна, платтяна та лобкова. Усі вони харчуються кров'ю людини. Відповідно, виділяють головний, платяний і лобковий педикульоз.

Головний педикульоз — паразитування вошей на волосистій частині голови переважно на скронях, потилиці, тімені. Передається від людини до людини під час тісного контакту.

Лобковий педикульоз — паразитування вошей в ділянці лобка, також на волосяній частині живота.

Платтяний педикульоз — паразитування вошей які ховаються в складках одягу, білизни тощо. Виявляється найчастіше у людей, які живуть у переповнених будинках з антисанітарними умовами, де одяг рідко міняють або перуть.

Додатковим чинником, що сприяє зараженню є зниження імунітету.

Щороку в Україні реєструється понад 100 тисяч випадків педикульозу. Хворіють педикульозом всі прошарки населення та вікові групи. Найбільш поширеним є головний педикульоз. Чому ж це захворювання привертає так багато уваги та потребує швидкого лікування і припинення передачі від людини до людини?

Якщо говорити про педикульоз голови, то він супроводжується свербіжем у місцях укусу вошей. Головна небезпека цього виду у тому, що шляхом розчухування, до якого спонукає постійний свербіж, можна занести вторинну інфекцію, яка матиме свої наслідки в залежності від виду.

А от найбільшу небезпеку створюють платтяні воші, які можуть бути переносниками хвороб збудниками яких є Rickettsia prowazekii (викликають епідемічний тиф), Bartonella quintana (викликають окопну лихоманку) та Borrelia recurrentis (викликають рецидивну лихоманку). Такий вид педикульозу потребує особливого лікування.

Тому при перших проявах даного захворювання – зверніться до лікаря, який призначить вам лікування. На сьогоднішній день є багато ефективних засобів для лікування, які ще й зручні у використанні.

Звичайно найкраще вберегти себе та рідних від зараження вошами і в цьому допоможуть прості правила профілактики педикульозу:

- дотримання правил особистої та колективної гігієни у побуті;

- дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму у дошкільних дитячих, навчальних закладах, гуртожитках, готелях, перукарнях, квартирах тощо. Приміщення повинні регулярно бути прибраними, із заміною постільної білизни не рідше одного разу на тиждень з подальшим її кип’ятінням і прасуванням.

У перукарнях недопустиме повторне користування накидками, простирадлами, гребінцями без належної обробки.

В свою чергу до заходів по дотриманню вимог особистої гігієни, які спрямовані на попередження педикульозу, відносяться:

- регулярне миття тіла з одночасною зміною натільної та постільної білизни;

- належний догляд за волоссям, у вигляді регулярного миття з шампунем та розчісуванням;

- систематичне прання, прасування, чищення та догляд за верхнім одягом.

У дітей дошкільного віку волосся потрібно оглядати щодня, звертаючи увагу на скроні, тім’я, потилицю. У дітей більш старшого віку волосся рекомендовано оглядати щотижня, особливої уваги потребує світле волосся.

Пам’ятайте! Воші – розповсюджувачі небезпечних інфекційних захворювань. Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти виникненню та поширенню педикульозу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь