10 березня в нашій країні відзначають День Державного Гімну України.

Дата: 10.03.2024 10:37
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

 

 

 

 

 

10 березня в нашій країні відзначають День Державного Гімну України. Це доволі молоде свято, яке було затверджене 7 грудня 2021 року Кабінетом Міністрів України.

Перше публічне виконання пісні «Ще не вмерла України і слава, і воля» відбулось 10 березня 1865 року в Перемишлі як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку. Саме тому ця дата вибрана як День Державного Гімну.

У 1917—1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним із державних гімнів УНР та ЗУНР. Зокрема 17 червня 1917 року, американське видання «Нью-Йорк таймс» опублікувало замітку про затвердження офіційного перекладу гімну України.

6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України». Законопроєктом пропонувалося затвердити як державний національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспівом пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Президент запропонував змінити звучання першої строфи гімну на «Ще не вмерла України і слава, і воля».

🇺🇦 Гімн – символ української незалежності, свободи, волелюбності, незламності, віри та надії. Сьогодні він, як Прапор і Герб, об’єднує українців у боротьбі з російським агресором, і його впізнають та шанують в усьому світі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь