Харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 09.05.2024 12:04
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

 

 

 

 

З настанням теплої пори року є можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. 

 

Щороку на території Снятинської, Заболотівської, Городенківської, Чернелицької громадах реєструються від 15 до 30 випадків гострих кишкових інфекцій. Так, за 4 місяці поточного року серед населення вже зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій.

 

Зважаючи на це небезпека зберігається і актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.


 Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю мікроорганізмів. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз, тощо), причиною яких є бактерії і віруси. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

 

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи:

 

  • не вживати продукти і напої , які викликають сумнів щодо їх доброякісності та після закінчених термінів зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; 

  • не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;

  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;

  • не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини.

 

Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються - ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.

 

Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання( ріки, озера, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду.

 

Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни: перед приготування їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету завжди необхідно мити руки з милом.

 

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

Самолікування небезпечне для здоров’я !

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь