Ефективний захист капусти на присадибних ділянках

Дата: 23.05.2024 12:23
Кількість переглядів: 45


 

 

 

 

Фото без опису


 

 

 

 

 Ефективний захист капусти на присадибних ділянках
 
Капусту, як і всі овочеві культури, уражують багато різних хвороб і пошкоджують різні види шкідників.  
Особливо це стосується пізньостиглих гібридів і сортів, у яких вегетаційний період 120 і більше днів.

Захист від шкідників.  Якщо розсаду перед висадкою не обробляли інсектицидними препаратами, тоді  треба забезпечити захист від ранньовесняних шкідників, такі як блішки, попелиця, капустяна муха. Для цього можна використати один із таких інсектицидів  Енжіо, Антигусінь , Інспектор, Термінатор , ТОР, ФАС. Один із цих препаратів ефективно захистить вашу капусту в період вегетації від гусениць біланів, совок, попелиці і трипсів. Застосовують препарат при появі шкідника.

Для захисту від лускокрилих шкідників (капустяна міль, білани, совки) застосовують один із таких  інсектицидів як  Проклейм,  Матч,  Оперкот, Панкратіон ,  Том,  Флоксен.  Гусениці, які живляться на рослині, поглинають препарат  протягом 1–4 годин , втрачають рухливість і припиняють живитися. Повна загибель настає через 1–4 дні.  Препарат бажано використовувати вранці,  ввечері або в похмуру погоду в період масового відкладання яєць — початку виходу личинок.
 
Захист від хвороб.  Після висадки розсади, особливо на загущених, перезволожених ділянках, капусту уражує  пероноспороз, для її захисту можна використати фунгіцид  Ридоміл Голд та його аналоги. Це системно-контактний двокомпонентний препарат, у якого потужна лікувальна і захисна дії. У період вегетації, капусту часто уражує альтернаріоз.  Для захисту від цієї хвороби овочівники широко використовують фунгіцид Скор . Цей системний препарат із сильною лікувальною дією дуже швидко поглинають рослини.

Останніми роками спостерігаються зміни клімату (великі перепади температур, літня спека, зливи), які сприяють розвитку бактеріозів на капусті. Для захисту від бактеріозів застосовують препарати  — Казумін, Планриз. Обробку  проводять також перед збиранням урожаю для покращення якості і зберігання капусти, яку закладають на тривале зберігання. Високу ефективність  показують такі фунгіциди  Світч,  Азоград,  Глобазтар, Квадріс,  проводити обробку потрібно за 5–10 дні до збирання врожаю.

Найкраще для всіх фунгіцидів профілактичне застосування, до появи симптомів розвитку хвороби або при перших же її ознаках.

Добрива і регулятори росту.  Щоб покращити укорінення розсади, підвищити стійкість до несприятливих умов  (посуха, приморозки, фітотоксичність від застосування неякісних засобів захисту тощо), можна застосовувати такі регулятори росту, як Блек Джек, Гумекс ПРО, Гумілайт, Пег Гумін. А для більшої врожайності можна і треба використовувати такі добрива - ЗеМакс, різні марки ІКАРу, ІНДИЧКА - внесення під корінь, КарбоТек, Кафом, Кормін, Максплант, різні марки НЕРТУС, Нова, НьюПлант, Плантафол, Розалік – позакоренево.

А також можна використовувати біопрепарати і біодобрива.

Біоінсектициди -  Лепідоцид-БТУ, Бітоксибацилін-БТУ;

Біофунгіциди -  МікоХелп, Віплант, Фітохелп;

Біодобрива  - Азотофіт, Органік Баланс, Фертілайф,ТріхоСім, Майко Ап.

На листках капусти є потужний восковий наліт, тому при обприскуванні треба вибирати дрібний розмір крапель, додавати якісні прилипачі, не допускати стікання робочого розчину з рослини.

Прилипачі. Тандем, Мачо, Сяйво, Айворі Плюс, Альфалип, БіоФренд, Липосам
 
При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки.
 
Підготувала:
провідний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області                                               Мирослава Вахняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь