Вплив нітратів на здоров’я людини
Вплив нітратів на здоров’я людини
Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища життєдіяльності людини. Джерелом такого забруднення є в першу чергу азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, тощо. Нітрати накопичуються у воді та продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин та людей.
Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами , появи злоякісних пухлин, метгемоглобінемії, руйнують нервову та серцево-судинну системи.
Ви повинні знати, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів.
А саме:
- найбільша частина нітратів накопичується поблизу кореня;
- в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60% менше, чим в стеблі;
- в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані – не давайте його дітям!
- в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати
кавун близько до шкірки!
- незрілі овочі і фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі.
Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.
Рекомендуємо Вам для зниження вмісту нітратів у овочах: редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля проводити:
- замочування їх в чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30%. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування;
- бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати;
- вимочувати овочі в 1% розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе Вам зменшити вміст в міст нітратів на 36-58%;
- якщо у Вас є можливість, використовуйте для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.
Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?
Так, це можливо за умови, якщо Ви візьмете до уваги і будете використовувати наші
поради:
- не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо не впевнені в її
якості;
- не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів лабораторних
досліджень їх на вміст нітратів (питайте їх наявність у продавця);
- не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль;
- не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад
2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів;
- при перших клінічних проявах отруєння (проносах, розладах серцево-судинної системи,
синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною
допомогою;
- забезпечте утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте
його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну
дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності
проведеного заходу.
Спеціалістами Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводяться лабораторні дослідження якості питної води криниць, в тому числі і на вміст нітратів. Так, щороку за результатами лабораторних досліджень у криничній воді громадян, які мають дітей до 3 років, виявляється значне перевищення норми вмісту нітратів. В таких випадках громадянам та медичним працівникам надаються протоколи лабораторних досліджень та рекомендації по облаштування та дезінфекції криниць.
Для проведення лабораторних досліджень овочів та води питної на вміст нітратів, Ви можете звертатись за адресою: вул. Кобринських, 20 м. Снятин тел. 2-50-83, 2-52-71.