Профілактика отруєнь пестицидами

Дата: 30.05.2024 12:21
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

Профілактика отруєнь пестицидами

 

Пестициди   інтенсивно увійшли в нашу реальність. Практично кожен з нас,  в тій чи іншій мірі, дотичний до цих речовин протягом  життя. 

 

Тисячі тонн  пестицидів застосовуються  у всіх сферах  народного господарства щорічно. Звичайно, найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві

 

Де найчастіше  зустрічаються ці хімічно активні речовини? Це харчові продукти, вода, повітря, одяг, відпочинкові зони, в т.ч. ліси, озера, річки  і таке інше. Тисячі тонн  пестицидів застосовуються  у всіх сферах  народного господарства щорічно. Звичайно, найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві

 

Враховуючи те, що засоби захисту рослин – це хімічні речовини різного класу небезпеки (від малонебезпечних до високотоксичних) і можуть мати негативний вплив на людський організм та довкілля при їх застосуванні необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки:

о роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні, жінки-годувальниці, а також ті, хто має медичні протипоказання;

соби, які проводять хімічний захист сільськогосподарських культур, повинні користуватися засобами індивідуального захисту  спецодягом, гумовим взуттям, рукавицями, респіраторами, захисними окулярами. Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту;

-забороняється обприскування рослин препаратами в спекотну погоду.

  Недоцільно обприскувати рослини також перед дощем. Не можна  

  обробляти кущі в період цвітіння;

 

Не можна проводити хімічні обробки городніх культур, які вживають в їжу у вигляді зелені (цибуля на пероалат, петрушка, кріп, зелений горошок та інші), крім обробітку їх насіння та грунту до появи сходів.  

 

Важливим заходом профілактики отруєння є дотримання строків

безпечного виходу людей на ділянки, оброблені пестицидами, які є різними для кожного препарату і становлять від 3 до 10 днів.

 

При суворому дотриманні норм застосування пестицидів у сільському господарстві, санітарних вимог і правил при їх внесенні забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я населення і довкілля. 

 

Для того щоб понизити вміст пестицидів у продуктах, варто враховувати особливості їхнього розподілу в сировині. З огляду на це, треба в першу чергу добре мити плоди, після чого очищати їх від шкірки і всіх зовнішніх частин. У цитрусових, бананів, груш і яблук при очищенні відбувається максимальне (від 50% до 100%) звільнення рослини від пестицидів. Особливо рекомендується очищення від шкірки таких овочевих культур  як картопля, огірки і помідори, а також видалення верхніх листків капусти і інших листових овочів.

 

Отже, пестициди,  як фактор ризику, присутній у нашому житті. І наше  завдання -  максимально оптимізувати  використання  пестицидів з врахуванням  здоров’я  нашого та майбутніх поколінь.

 

В усіх випадках отруєння пестицидами необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

 

З питань проведення лабораторних  досліджень для визначення залишкової кількості отрутохімікатів в продуктах харчування, воді та ґрунті ви можете звертатися у Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  за адресою м. Снятин  вул. Кобринських, 20 тел. 2-50-83, 2-52-71.

 

Здоров’я Вам та Вашим дітям!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь