ВАЖЛИВЕ ПРО ПИТНУ ВОДУ

Дата: 10.06.2024 11:05
Кількість переглядів: 23

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

ВАЖЛИВЕ ПРО ПИТНУ ВОДУ

Питна вода буває м’якою і твердою. Вода, що містить значну кількість кальцію і магнію називають твердою. Однією з таких є джерельна вода. М’яка вода містить мало солей магнію і кальцію або вони у ній практично відсутні.

Тверда вода створює несприятливі умови для роботи приладів, які працюють з гарячою водою, погіршує процес прання, приготування їжі.

Тверда вода непридатна для застосування в техніці та побуті. Внаслідок використання такої води в парових котлах, трубах, пральних машинах внутрішні стінки і механізми покриваються шаром накипу, який майже не проводить теплоту. Тому можливе перегрівання цих апаратів, скорочується термін їх експлуатації, збільшуються затрати енергії.

Під час прання в твердій воді збільшується витрата мила, на тканині осаджуються нерозчинні солі кальцію і магнію, які погіршують зовнішній вигляд речей (жовтіння), з’являється неприємний запах. У твердій воді погано розварюються овочі, оскільки пектин утворює на стінках клітин нерозчинні солі кальцію і магнію.

Для усунення твердості води, тобто її пом’якшення, з води потрібно видалити іони кальцію та магнію у вигляді нерозчинних солей. Тимчасову твердість води можна усунути кип’ятінням.

Відповідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) допустимі норми загальної жорсткості (твердості) для водопровідної питної води становить ≤ 7,0 ммоль/дм³ , для колодязів - ≤ 10,0 ммоль/дм³.

Спеціалістами санітарно-гігієнічної лабораторії Снятинського відділу Коломийського РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводяться дослідження питної води, в тому числі і на загальну жорсткість (твердість). За 5 місяців 2024 року досліджено 61 пробу води питної, з яких 2 проби з перевищенням допустимої норми. Тому, щоб правильно облаштувати свій побут та бути впевненим у якості питної води яку ви використовуєте, потрібно зробити її дослідження. Вартість дослідження - 90 грн 13 коп


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь