Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Дата: 10.06.2024 22:53
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Навколишнє середовище, в якому живе людина, напряму впливає на самопочуття людини, сприяє нормальним фізіологічним функціям.

Найважливішими факторами навколишнього природного середовища є атмосферне повітря, яке є постійним джерелом кисню, вода – без якої не можливе життя людини та ґрунт, якій є унікальною лабораторією джерелом мінеральних, органічних та інших речовин.

Що забруднює навколишнє середовище? Загрозу для людини несе антропогенне забруднення природного середовища, хімічне, радіоактивне та бактеріологічне забруднення повітря, води, ґрунту.

Негативний вплив забрудненого повітря може спричиняти різні алергічні захворювання, захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхіти, астму, пневмонії, емфізему легень, серцеву недостатність, онкозахворювання та інше.

Забруднення ґрунту отрутохімікатами, мінеральними добривами, промисловими та господарсько-фекальними відходами призвело до того, що ґрунт став джерелом захворювань на туберкульоз, бруцельоз, шлунково-кишкові захворювання, а також гельмінтози.

Життєдіяльность людини забруднює навколишнє середовище. Та все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає.

Роздільне збирання побутових відходів є одним з варіантів ефективного вирішення проблем у сфері поводження з ними. Користь роздільного збирання відходів населенням виявляється, зокрема, у зменшенні навантаження на звалища твердих побутових відходів, збереженні природних ресурсів, покращення екологічного стану.

У багатьох населених пунктах встановлені контейнери для роздільного збору сміття, здебільшого це контейнери для скла та ПЕТ пляшки. Крім того, людина особисто може виокремлювати папір , металобрухт та здавати ці відходи в пункти прийому. Окремо слід збирати та здавати небезпечні відходи: батарейки, акумулятори, лампи з вмістом ртуті, термометри.

Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі. Невідсортоване сміття гниє на сміттєзвалищах, забруднює землю, річки, руйнує екосистеми.

Снятинським відділом Коломийського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводиться лабораторний контроль (моніторинг) за станом атмосферного повітря в місцях проживання та загальних місць відпочинку населення, ґрунту дитячих майданчиків навчальних закладів, якості питної води, поверхневих водойм тощо.

Мешканці при потребі проведення лабораторного дослідження води питної, ставкової, джерельної, ґрунту тощо можуть звернутися у Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» м. Снятин, вул. Кобринських, 20. тел. (03476) 2 - 50 – 83.

Слід пам’ятати, що відповідальність за чистоту населеного пункту несе не тільки влада, а і кожен громадянин. Якщо всі ми не стоятимемо осторонь проблеми чистоти довкілля, то і станемо жити чистіше, а отже, будемо здоровіші та житимемо довго.
Саме від нас залежить наше майбутнє! 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь