Як вберегтися від кліщів?

Дата: 10.06.2024 11:55
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як вберегтися від кліщів?

Кліщі поширені в лісах по цілому світу з ранньої весни до пізньої осені. Вони живуть, смокчучи кров у тварин і іноді кусають людей. Кліщі самі по собі не викликають захворювання, але якщо кліщ інфікований вірусом або бактерією, то цей збудник може передаватися через укус кліща та викликати захворювання у людей. На території України вони переносять збудників іксодового кліщового бореліозу (хворобу Лайма), кліщового енцефаліту, Крим-Конго геморагічної гарячки та інших хвороб. Щороку близько 20 000 людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

В Україні сезон кліщів вже розпочато. Ризик зараження кліщами знижується, якщо уникати укусів кліщів і видаляти їх з тіла. Кліщі живуть на землі та піднімаються на 20-70 см на траву та кущі, де вони і знаходять господарів, які проходять повз них. Укус безболісний, і часто ви не відчуєте рух кліща на вашій шкірі.

Декілька порад, які допоможуть уникнути укусів кліщів:

1. Знайте, де чекати кліщів. Кліщі живуть у трав’янистих, чагарникових або лісистих місцевостях чи навіть на тваринах. Проводячи час на вулиці, гуляючи з собакою, в кемпінгу, садівництві тощо, ви можете близько контактувати з кліщами. Під час прогулянок дотримуйтесь головних доріжок і центру стежок.

2. Подбайте про відповідний одяг. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Носіть світлий одяг, щоб було легше побачити кліщів, які повзають по ньому. Одягніть довгі штани та сорочку з довгими рукавами, щоб прикрити більшість відкритих ділянок шкіри. Заправте сорочку в штани, а штани в шкарпетки, що ускладнить прикріплення кліщів до шкіри.

3. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. «Улюблені» місця кліщів на вашому тілі: ділянки між пальцями ніг, задня частина колін, пах, пахви, шия (вздовж лінії росту волосся) та за вухами.

4. Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

5. При поверненні додому, відразу зніміть і ретельно огляньте одяг, виперіть його та випрасуйте. Прання білизни при ≤40°C неефективне і кліщі легко виживають. Тому весь одяг слід прати або сушити при 60°C. Кліщі, які впали з господаря або одягу, можуть легко вижити протягом 1 або 2 тижнів і будуть шукати нового господаря.

6. Перевірте речі, які принесли з прогулянки (рюкзаки, підстилки, сумки тощо).

7. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

8. Прийміть ванну або душ якомога швидше після прогулянок на свіжому повітрі, щоб змити кліщів, які можуть повзати по вас, і так легше знайти кліщів, що прикріпилися.

9. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності - скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь