Літні джерела вітамінів

Дата: 07.06.2024 12:34
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

Літні джерела вітамінів

Розпал сезону ягід, овочів і фруктів - це, без сумніву, літо. Щодня вживаючи свіжі овочі, зелень, ягоди і фрукти ми заповнюємо нестачу вітамінів і мінералів, яка часто виникає за зиму і ранню весну. Однак вирушаючи за черговою закупівлею «вітамінів» замислится, які з них дозрівають в цей часовий період.

Чому важливо купувати фрукти в «свій сезон»?

Сезонні фрукти, ягоди та овочі ми можемо придбати в супермаркетах протягом цілого року. Однак, такі продукти мають чіткий період дозрівання, тому кращі смакові якості і велику користь від них можна отримати саме в «свій сезон». Сезонними фруктами є полуниця, черешні і вишні, малина,персики, абрикоси, слива тощо. З овочів редиска, капуста, огірки, морква, зелена цибуля, перець, листя салату та інша зелень багата вітамінами.

Ягоди, сезон яких швидко спливає, потрібно встигнути з’їсти в свіжому вигляді і якомога більше. На вітаміни і мінерали вони навіть багатші за фрукти. Тож, намагайтеся «встигнути» ними наїстися в сезон!

Фрукти багаті цукрами, тим не менш, це найкраща альтернатива здобі та іншим «забороненим» солодощам, які містять так звані «порожні» калорії. Намагайтеся вибирати місцеві фрукти, які дозрівали без стимуляторів росту, а не набували товарного вигляду в транспорті по дорозі до місцевих ринків.

Овочі — яке літо без салатиків?

Овочі багаті клітковиною, якої так не вистачає під час інших сезонів. Це та група продуктів харчування, яку можна поєднувати практично з будь-якими іншими продуктами. В огірках багато йоду натрію, фосфору й заліза. Він є лідером за вмістом вітаміну С, гарно очищає організм в цілому, сприяє травленню та підвищує засвоєння білків.

Намагайтеся їсти прості, легкі страви: натуральні свіжі фрукти, ягоди, овочі або у вигляді соків, морсів, лимонадів, салатів і супів.

Але не забуваємо й прості правила, щоб уникнути харчового отруєння:

- ретельно мийте водою ягоди, фрукти та овочі перед вживанням;

- обов’язково мийте руки перед їжею;

- ніколи не куштуй немиті ягоди на ринку;

- не купуйте овочі та фрукт з коричневими або сіруватими плямами. Їх наявність може свідчити про те, що плід чимось обприскували або він пошкоджений;

- не надрізайте плоди ( кавун, диня) при покупці, щоб не занести в них мікроби;

- у разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Отже,обирайте для власного раціону улюблені фрукти, ягоди і овочі намагайтеся вживати їх у поміркованій кількості щодня та залишайтеся здоровими!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь