Про антимікробну резистентність

Дата: 12.06.2024 13:57
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

Про антимікробну резистентність

 

Стійкість до антимікробних препаратів є однією з найбільших проблем охорони здоров’я нашого часу — існує небагато варіантів лікування для людей, інфікованих бактеріями, стійкими до антимікробних препаратів.

Що таке бактерії?

Бактерії - це мікроби, які знаходяться всередині та поза нашим тілом. Більшість мікробів нешкідливі, а деякі навіть можуть бути корисними для людей, але деякі бактерії можуть спричиняти інфекції, як-от стрептококова ангіна та інфекції сечовивідних шляхів.

Що таке антибіотик?

Антибіотики є критично важливими інструментами для запобігання та лікування інфекцій, викликаних певними бактеріями у людей, тварин і сільськогосподарських культур. У сфері охорони здоров’я антибіотики є одними з наших найпотужніших ліків для боротьби з небезпечними для життя бактеріальними інфекціями.

Що таке антимікробна стійкість?

Стійкість до антимікробних засобів виникає, коли такі мікроби, як бактерії чи гриби, більше не реагують на препарати, призначені для їх знищення. Це означає, що ці мікроби не гинуть і продовжують рости. Це не означає, що наш організм стійкий до антибіотиків або протигрибкових засобів.

Резистентність до антимікробних засобів є природним процесом. Бактерії та грибки постійно знаходять нові способи уникнути впливу антибіотиків і протигрибкових препаратів, які використовуються для лікування інфекцій, які вони викликають.

Інфекції, спричинені мікробами, стійкими до антимікробних препаратів, важко, а іноді й неможливо, лікувати. У багатьох випадках стійкі до антимікробних препаратів інфекції вимагають тривалого перебування в лікарні, додаткових візитів до лікаря та використання дорогих і токсичних альтернатив.

Як прийом антибіотиків може сприяти розвитку антимікробної стійкості?

Щоразу, коли використовуються антибіотики, вони можуть сприяти антимікробній стійкості. Це пов’язано з тим, що підвищення антимікробної резистентності зумовлене комбінацією мікробів, які зазнали впливу антибіотиків, поширенням цих мікробів і механізмами їх стійкості. Коли антибіотики потрібні, то їх важливість зазвичай переважає ризики резистентності до них. Однак, занадто багато антибіотиків використовуються без потреби та зловживають ними, що загрожує корисності цих важливих ліків.

Правильне використання антибіотиків допомагає боротися зі стійкістю до протимікробних препаратів і гарантує, що ці рятівні ліки будуть доступні для майбутніх поколінь.

Чому важливо запобігти антимікробній стійкості?

Стійкість до антимікробних препаратів може вплинути на будь-яку людину на будь-якому етапі життя. Люди, які отримують медичну допомогу або люди з ослабленою імунною системою часто мають вищий ризик інфікування.

Стійкість до антимікробних препаратів ставить під загрозу досягнення сучасної охорони здоров’я, на які ми звикли покладатися, такі як заміна суглобів, трансплантація органів і терапія раку. Ці процедури мають значний ризик інфікування, і пацієнти не зможуть їх отримати, якщо ефективні антибіотики недоступні. 

Як я можу покращити використання антибіотиків?

Коли антибіотики не потрібні, вони вам не допоможуть, а їхні побічні ефекти можуть завдати шкоди. Попросіть свого лікаря або фармацевта про кроки, які ви можете зробити, щоб почуватися краще, коли антибіотик не потрібен.

Якщо ваш лікар вирішить, що антибіотик є найкращим лікуванням, коли ви хворі:

  • Приймайте ліки точно так, як сказав вам лікар.

  • Не діліться своїми ліками з іншими.

  • Не відкладайте їх на потім. 

  • Не приймайте антибіотики, призначені комусь іншому. Це може затримати краще для вас лікування, підвищити ризик ускладнень тощо.

  • Поговоріть зі своїм лікарем і фармацевтом, якщо у вас виникли запитання щодо призначених вам антибіотиків.

 

Інші способи захистити себе та свою родину від інфекцій:

  • робити все можливе, щоб залишатися здоровим і підтримувати здоров’я інших

  • гігієна рук

  • етикет кашлю та чхання

  • залишатися вдома під час хвороби

  • отримання обовязкових та рекомендованих щеплень, наприклад вакцини проти грипу.

 

 

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь