Всесвітній день Зоонозів!
Всесвітній день Зоонозів!
Зоонози - це захворювання, що передаються прямо або опосередковано від тварин до людини. Зоонози можуть бути спричинені вірусами, бактеріями, паразитами і грибками, деякі з них дуже поширені, наприклад, сказ, бруцельоз і туберкульоз.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила 6 липня Всесвітнім днем зоонозів на згадку про 6 липня 1885 року, коли французький хімік Луї Пастер уперше успішно зробив щеплення від сказу Джозефу Мейстеру, що врятувало йому життя.
За даними ВООЗ:
- щонайменше 70% нових інфекцій захворювань людини (зокрема Ебола, ВІЛ, грип) мають тваринне походження;
- 60% інфекційних захворювань людини, що існують є зоонозними;
- щороку з’являється 5 нових захворювань людини. Три з них - тваринного походження;
- 80% збудників що можуть бути використані для цілей біотероризму, є зоонозними патогенами.
Відповідно до щорічного звіту про зоонози, опублікованого Європейським агентством з безпеки харчових продуктів (EFSA) у 2022 р. кампілобактеріоз і сальмонельоз залишаються основними зоонозами в ЄС.
Зоонози, зокрема сибірка, сказ, лептоспіроз, трихінельоз, токсоплазмоз, грип птиці, хвороба Лайма й інші захворювання, які можуть передаватись між тваринами та людьми, разом із хворобами, які виникають при вживанні харчових продуктів, а саме: сальмонельоз, ботулізм, лістеріоз, шигельоз, харчові токсикоінфекції, здатні чинити серйозний вплив на здоров’я населення. Таким чином, існує спільна відповідальність для співпраці між сектором громадського здоров’я та сектором охорони здоров’я тварин у їхніх зусиллях в боротьбі з зоонозами.
Для профілактики необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
- при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Пам’ятайте, захворювання завжди легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!