Як уберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій, святкуючи різдвяні та новорічні свята
Як уберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій, святкуючи різдвяні та новорічні свята
Різдво та Новий рік - це особливий час, який ми проводимо разом із сім`єю за святковим столом.
Напередодні актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю бактерій. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз та інші), причиною яких є бактерії. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.
Необхідно зауважити, що забруднені мікробами продукти в більшості випадків мають вигляд свіжих, доброякісних та привабливих.
В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук».
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
-
не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
-
не брати в дорогу, при здійсненні подорожі продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші) продукти, що потребують охолодження при зберіганні;
-
при зберіганні продуктів обов’язково дотримуватись термінів та умов зберігання, що зазначені на упаковці ;
-
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-
перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом; необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
-
захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
-
не готуйте страви у великій кількості, враховуйте графіки вимкнення світла.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !