Як уберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій, святкуючи різдвяні та новорічні свята

Дата: 13.12.2024 16:09
Кількість переглядів: 5

Фото без опису

 

 

 

Як уберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій, святкуючи різдвяні та новорічні свята

 

Різдво та Новий рік  - це особливий час, який ми проводимо разом із сім`єю за святковим столом.

 

Напередодні актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

 

Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю бактерій. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз та інші), причиною яких є бактерії. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

 

Необхідно зауважити, що забруднені мікробами продукти в більшості випадків мають вигляд свіжих, доброякісних та привабливих.

 

В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук».

 

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

 

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

  • не брати в дорогу, при здійсненні подорожі продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші) продукти, що потребують охолодження при зберіганні;

  • при зберіганні продуктів обов’язково дотримуватись термінів та умов зберігання, що зазначені на упаковці ;

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом; необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;

  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

  • не готуйте страви у великій кількості, враховуйте графіки вимкнення світла.

 

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь