Готуємо поле і озиму пшеницю до посіву

Дата: 14.08.2025 16:42
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

 

 

Готуємо поле і озиму пшеницю до посіву

Сівозміна

​Оптимальні умови вирощування пшениці озимої у сівозміні забезпечуються розміщенням після кращого попередника і дотриманням оптимального періоду повернення на попереднє місце вирощування. Цінність того чи іншого попередника залежить від ряду факторів, основними з яких є водний режим ґрунту, наявність поживних речовин у ґрунті, фітосанітарний стан ґрунту, тривалість періоду від збирання попередника до сівби. У нашій зоні порівняно високі врожаї зерна ,доброї якості,пшениця озима забезпечує за розміщення після багаторічних трав на один укіс (в умовах достатнього зволоження — на два), однорічних трав і кукурудзи на зелений корм, гороху на зерно, ранньої картоплі і кукурудзи на силос ранніх строків збирання. Помітно знижується урожайність пшениці озимої у повторних посівах та за розміщення після ячменю.

Обробіток ґрунту

​Основними принципами підготовки ґрунту під пшеницю озиму є: максимальне збереження і накопичення продуктивної вологи у допосівний період, якісне заробляння добрив та післяжнивних решток попередників, доведення поля до посівного стану в єдиному технологічному циклі з основним обробітком незалежно від способу і глибини його проведення. Вибір способу основного обробітку під сівбу озимини залежить від ґрунтово-кліматичних умов регіону, попередників, забур’яненості, ступеня окультурення ґрунту, наявності відповідних агрегатів у господарствах, стану кожного поля.

Обов’язковими заходами основного обробітку ґрунту є післязбиральне лущення полів на глибину від 5–6 до 8–10 см дисковими знаряддями або важкими культиваторами. За розміщення озимини після гороху і всіх попередників, які відносно пізно звільняють поле, рекомендується проводити поверхневий обробіток ґрунту дисковими знаряддями або широкозахватними культиваторами.

За несприятливих умов, які складаються у післязбиральний період, коли у верхньому шарі ґрунту міститься менше 10 мм продуктивної вологи, ефективнішим є безполицевий обробіток із використанням комбінованих дискових агрегатів, культиваторів-плоскорізів, щілювачів-плоскорізів, з одночасним боронуванням і ущільненням кільчасто-шпоровими котками.

Особливості удобрення пшениці озимої

​Одним із найважливіших факторів підвищення урожайності та якості зерна пшениці озимої є мінеральні добрива. Величини доз мінеральних добрив під пшеницю озиму в основне удобрення визначаються рівнем родючості ґрунтів, попередниками та рівнем їх удобрення, біологічними особливостями сортів, погодними умовами. Під пшеницю озиму восени під основний обробіток ґрунту необхідно застосувати всю заплановану дозу фосфорних і калійних добрив і лише частину (за необхідністю) азотних.

Протруювання озимих зернових

Перед сівбою насіннєвий матеріал обов'язково знезаражують проти грибкових та бактеріальних хвороб. Для цього використовують препарати для протруювання насіння, їх є велика кількість і дозволені вони для роздрібної торгівлі в Україні.

Застосовують різні способи протруювання - сухе, напівсухе, мокре і термічне знезараження насіння. Непротруєне насіння висіювати забороняється.

Перед сівбою насіння обробляють мікроелементами і бактеріальними препаратами, стимуляторами росту. Щоб протруєне насіння не поїдалось птахами, до нього додають репеленти-барвники, які відлякують птахів.

Підготувала головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Мирослава Вахняк Готуємо поле і озиму пшеницю до посіву

Сівозміна

​Оптимальні умови вирощування пшениці озимої у сівозміні забезпечуються розміщенням після кращого попередника і дотриманням оптимального періоду повернення на попереднє місце вирощування. Цінність того чи іншого попередника залежить від ряду факторів, основними з яких є водний режим ґрунту, наявність поживних речовин у ґрунті, фітосанітарний стан ґрунту, тривалість періоду від збирання попередника до сівби. У нашій зоні порівняно високі врожаї зерна ,доброї якості,пшениця озима забезпечує за розміщення після багаторічних трав на один укіс (в умовах достатнього зволоження — на два), однорічних трав і кукурудзи на зелений корм, гороху на зерно, ранньої картоплі і кукурудзи на силос ранніх строків збирання. Помітно знижується урожайність пшениці озимої у повторних посівах та за розміщення після ячменю.

Обробіток ґрунту

​Основними принципами підготовки ґрунту під пшеницю озиму є: максимальне збереження і накопичення продуктивної вологи у допосівний період, якісне заробляння добрив та післяжнивних решток попередників, доведення поля до посівного стану в єдиному технологічному циклі з основним обробітком незалежно від способу і глибини його проведення. Вибір способу основного обробітку під сівбу озимини залежить від ґрунтово-кліматичних умов регіону, попередників, забур’яненості, ступеня окультурення ґрунту, наявності відповідних агрегатів у господарствах, стану кожного поля.

Обов’язковими заходами основного обробітку ґрунту є післязбиральне лущення полів на глибину від 5–6 до 8–10 см дисковими знаряддями або важкими культиваторами. За розміщення озимини після гороху і всіх попередників, які відносно пізно звільняють поле, рекомендується проводити поверхневий обробіток ґрунту дисковими знаряддями або широкозахватними культиваторами.

За несприятливих умов, які складаються у післязбиральний період, коли у верхньому шарі ґрунту міститься менше 10 мм продуктивної вологи, ефективнішим є безполицевий обробіток із використанням комбінованих дискових агрегатів, культиваторів-плоскорізів, щілювачів-плоскорізів, з одночасним боронуванням і ущільненням кільчасто-шпоровими котками.

Особливості удобрення пшениці озимої

​Одним із найважливіших факторів підвищення урожайності та якості зерна пшениці озимої є мінеральні добрива. Величини доз мінеральних добрив під пшеницю озиму в основне удобрення визначаються рівнем родючості ґрунтів, попередниками та рівнем їх удобрення, біологічними особливостями сортів, погодними умовами. Під пшеницю озиму восени під основний обробіток ґрунту необхідно застосувати всю заплановану дозу фосфорних і калійних добрив і лише частину (за необхідністю) азотних.

Протруювання озимих зернових

Перед сівбою насіннєвий матеріал обов'язково знезаражують проти грибкових та бактеріальних хвороб. Для цього використовують препарати для протруювання насіння, їх є велика кількість і дозволені вони для роздрібної торгівлі в Україні.

Застосовують різні способи протруювання - сухе, напівсухе, мокре і термічне знезараження насіння. Непротруєне насіння висіювати забороняється.

Перед сівбою насіння обробляють мікроелементами і бактеріальними препаратами, стимуляторами росту. Щоб протруєне насіння не поїдалось птахами, до нього додають репеленти-барвники, які відлякують птахів.

Підготувала головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Мирослава Вахняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь